latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:13 | Autor: SRNA

Revizorsko mišljenje s rezervom za opštinu Petrovo

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske nakon revizije konsolidovanih finansijskih izvještaja opštine Petrovo od 1. januara do 31. decembra 2015. godine dala je ovoj lokalnoj zajednici "mišljenje s rezervom".
Petrovo - Foto: Screenshot/YouTube
PetrovoFoto: Screenshot/YouTube

Revizori navode da opština Petrovo tokom 2015, a i ranijih godina, nije u potpunosti primjenjivala Pravilnik o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike u Republici Srpskoj zbog čega su nerealno iskazana stanja u okviru pojedinih pozicija nefinansijske imovine u stalnim sredstvima.

U izvještaju se precizira da je opština po osnovu prenesenih obaveza iz 2014. godine isplatila iz sredstava 2015. godine najmanje 126.173 KM koje nije planirala i iskazala kao izdatke za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina, zbog čega izvršenje budžeta za 2015. godinu nije prezentovano na fer i objektivan način.

Revizori su utvrdili da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta opštinske uprave opštine Petrovo nije usklađen sa Uredbom o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave i da je za obavljanje privremenih i povremenih poslova angažovala istog izvršioca na period duži od 60 dana u toku jedne kalendarske godine, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Navodi se da načelnik opštine Petrovo Ozren Petković nije poštovao Zakon o javnim nabavkama prilikom donošenja odluke o pokretanju postupka za izgradnju mosta u Karanovcu u vrijednosti od 79.187 KM sa PDV-om, što je za 9.187 KM više od planom predviđenih nabavki.

Skupština opštine je naknadno donijela odluku za izgradnju mosta u iznosu od 90.000 KM, dok ranije donesena odluka nije stavljena van snage, zbog čega su cijene svih prihvatljivih ponuda znatno veće od obezbijeđenih sredstava.

Ravizori navode da nije proveden pregovarački postupak za dodatne radove na izgradnji mosta za koje je potpisan Aneks ugovora sa "Simpro gradnja" Doboj vrijednosti 6.818 KM sa PDV-om i ukazuju na propust komisije za nabavke koja nije konstatovala nepravilnosti koje se odnose na sadržaj ponude.

Sa dobavljačem uglja, sa kojim je opština zaključila ugovor o nabavci za sezonu grijanja 2015/2016 godine koji je isporučivao ugalj lošijeg kvaliteta od ugovorenog sporazumno je raskinut ugovor, ali je u i 2016. godini ugovor o nabavci uglja ponovo zaključen sa istim dobavljačem koji se pojavio kao najpovoljni ponuđač.