latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:36 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Sindikat pravosuđa: Pokrenuti ocjenu ustavnosti Posebnog kolektivnog ugovora

Članovi Sindikata pravosuđa Republike Srpske upozorili su da će pokrenuti ocjenu ustavnosti dijela Posebnog kolektivnog ugovora, odnosno uputstva za način obračuna naknade troškova prevoza s ciljem zaštite prava radnika u pravosudnim institucijama.
Okružni sud u Banja Luci - Foto: RTRS
Okružni sud u Banja LuciFoto: RTRS

"Јoš jednom pozivamo ministra pravde da, kada želi i može, organizujemo zajednički sastanak da bismo što hitnije riješili pitanje naknade troškova prevoza, koji je trenutno na štetu radnika", saopšteno je iz Sindikata pravosuđa Srpske.

Iz Sindikata ističu da je u toku obračun troškova prevoza za protekli mjesec i da su radnici ostavljeni da sami, od plate, pokrivaju dio troškova prevoza za dolazak i odlazak s posla.

U saopštenju podsjećaju da je Sindikat pravosuđa na sjednici Republičkog odbora u Doboju 12. septembra uputio poziv za hitan sastanak predstavnicima Ministarstva pravde da bi se ispravio neprihvatljiv načina obračuna naknade za prevoz radnicima zaposlenim u pravosudnim institucijama Srpske.

"Uz obećanje da ćemo veoma brzo zajednički kroz dijalog riješiti ovaj problem, nije bilo nikakvog sastanka Ministarstva pravde i Sindikata pravosuđa Srpske", navodi se u saopštenju.