latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:06 | Autor: SRNA

Ćulum: MUP Srpske posvećen usvajanju najbolje evropske prakse

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je danas u Sarajevu da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ostaje posvećeno usvajanju najbolje evropske prakse u oblasti unutrašnjih poslova i bezbjednosti.
Ćulum - Foto: SRNA
ĆulumFoto: SRNA

Ćulum je učesnike konferencije u Sarajevu, kojom je ozvaničen početak projekta "Јačanje provođenja zakona" koji finansira EU, zamolio za senzibilnost imajući u vidu kompleksnost bezbjednosne strukture BiH, te istakao potrebu uvažavanja svih aktera kao razvnopravnih, ističući da je to najbolji način da projekat ispuni svoju svrhu i očekivanja.

Direktor Policije Republike Srpske podsjetio je da MUP Republike Srpske po drugi put aktivno učestvuje u projektu koji finansira EU, a čiji je cilj jačanje agencija u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

"Dosadašnje iskustvo kroz projekat iz 2010. godine bilo je veoma dobro", rekao je Ćulum, navodeći da je to bio prvi projekat u čijem je programiranju MUP Srpske od početka bio uključen i u kojem su svi učesnici pokazali spremnost za kompromis.

On je izrazio nadu da će isti principi rada biti korišteni i u projektu koji je danas započeo te da će projekat rezultirati unapređenjem zakonodavstva i svakodnevnog rada policijskih agencija u BiH.

"Posebno nam je drago što se i u ovom projektu, pored tehničke pomoći i prenosa znanja, izdvajaju sredstva za nabavku opreme", rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, bezbjednosne agencije iz BiH i u ovom projektu, kao i u prethodnom, sarađivaće sa kolegama iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, sa kojima već postoji uspješna operativna saradnja.

"Uvjereni smo da će saradnja biti na visokom nivou i da će postojati dobra komunikacija", zaključio je Ćulum.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ocijenio je da projekat "Јačanje provođenja zakona" predstavlja priliku za dostizanje najviših evropskih standarda u oblasti unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, putem pretpristupne pomoći, Evropska komisija uradila je puno za BiH, ali je podrška Komisije i dalje potrebna da bi se ojačali kapaciteti policijskih tijela i institucija.

"Uvjeren sam da ćemo uz međusobnu podršku i saradnju uspješno implementirati projekat, odnosno da ćemo unaprijediti našu saradnju, poboljšati koordinaciju i efikasnije rješavati sve bezbjednosne probleme posebno iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije te poboljšati bezbjednosni ambijent u BiH", istakao je Čampara.

On je ocijenio da će ovim projektom BiH biti korak bliže punopravnom članstvu u EU, odnosno da će projekat pomoći otvaranju pregovaračkih poglavlja koja se odnose na oblast unutrašnjih poslova, odnosno poglavlja 23 i 24.

"Nadam se da će, u ne tako dalekoj budućnosti, sve policijske agencije zajedno sa BiH u cjelosti biti integrisane u evropsku porodicu", rekao je Čampara.

EU sa 4,5 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA 2012/ finansira projekat "Јačanje provođenja zakona", čiji su glavni korisnici agencije za provođenje zakona u BiH.

Provođenje projekta, koji će trajati dvije godine, predvodiće Savezno ministarstsvo unutrašnjih poslova i Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Austrije u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije.