latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:46 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Trnovo: Otkrivena spomen-ploča sa imenima 111 stradalih srpskih civila (VIDEO)

U Trnovu je odata počast Srbima stradalim u Odbrambeno otadžbinskom ratu.
Trnovo: Otkrivena spomen ploča - Foto: SRNA
Trnovo: Otkrivena spomen pločaFoto: SRNA

U spomen-sobi u porti crkve Svetog Đorđa u Trnovu danas je otkrivena i osveštana spomen-ploča sa imenima 111 od 124 ubijena srpska civila tokom proteklog rata. Nedostaju podaci za 13 stradalih, jer nema preživjelih da potvrde tačna imena i datume rođenja i stradanja. 

Zbog dimenzije monstruoznog zločina, koji su počinile komšije Bošnjaci, Trnovo nosi nemili epitet jednog od najvećih stratišta srpskih civila. Tokom proteklog rata stradalo je 12 odsto predratne srpske populacije. Rade Ivanović ne vjeruje da će ovakvo pravosuđe ikada pravedno presuditi za smrt njegovog oca.

- Moj otac Boro ništa nije bio dužan tim momcima, niti kriv, naprotiv, za svog života znao je pomagati očeve ubica. Znam za svog oca ko ga je ubio, lično sam podnio krivičnu prijavu. Znam da je ubica sad u specijalnoj jedinici policije u Kantonu Sarajevo - kaže Rade.

Najmlađa žrtva je osamnaestomjesečni Milun Vasić, a najstarija Ikonija Vasić od 92 godine.

 - U Presjenici je u jednom danu poklano 12 staraca i starica. To su gnusni zločini, niko nije ubijan metkom nego tupim predmetima - kaže Goran Timotija, zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo.

Vojska Republike Srpske 12. jula 1993. oslobodila je Trnovo. Zatekli su zgarišta i ruševine, 98 srpskih sela izbrisanih sa mape. Za malu varoš žrtve prevelike.

Za ratne zločine nad srpskim civilima u Trnovu nema pravosnažnih presuda. Pred Sudom BiH vodi se proces protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze. Porodice žrtava sumnjaju u pravednu presudu i pitaju da li su samo oni odgovorni za smrt 127 nevinih žrtava!?