latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:52 | Autor: SRNA

Zajedničkim djelovanjem do bezbjednosti u regionu i Evropi

Samo saradnjom i zajedničkim djelovanjem moguće je postići bezbjednost, stabilnost i vladavinu prava u regiji i Evropi, poručeno je sa konferencije kojom je danas u Sarajevu ozvaničen početak tvining projekta "Јačanje sprovođenja zakona" koji sa 4,5 miliona evra finansira EU.
Haldun Sino - Foto: SRNA
Haldun SinoFoto: SRNA

Nastavak projekta unapređenja policijske službe i jačanja saradnje, koordinacije i efikasnosti agencija za sprovođenje zakona u BiH trajaće dvije godine, a njegovi glavni korisnici su agencije za sprovođenje zakona u BiH.

Projekat će predvoditi Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Austrije, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH i vođa projekta u ime BiH Samir Rizvo izjavio je da će implementacijom ovog projekta biti postignut veći broj rezultata koji za cilj imaju povećanje nivoa bezbjednosti, ali i dostizanje standarda EU u oblasti unutrašnjih poslova.

"Ovaj projekat će pomoći da na što kvalitetniji način, pored dostizanja standarda u oblasti unutrašnjih poslova, odgovorimo na upitnik koji ćemo dobiti o Evropske komisije, ali i da što kvalitetnije kasnije pristupimo procesu utvrđivanja pregovaračkih pozicija", rekao je Rizvo.

On je naveo da bi projekt trebalo da rezultira povećanjem standarda u obavljanja poslova u policijskim agencijama, jačanjem mehanizama upravljanja ljudskim resursima, školovanjem policije, strateškim planiranjem, provođenjem kompleksnih istraga u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, primjenom posebnih istražnih tehnika, te uvođenjem cjeloživotnog sistema učenja za policijske službenike u BiH.

Projekat će se, dodao je Rizvo, baviti i uvođenjem modernih tehnologija, a prije svega informacionih tehnologija u rad policijskih agencija.

"Posebna vrijednost ovog projekta jeste ta što se svih 20 agencija iz sektora unutrašnjih poslova u BiH policijskih i nepolicijskih u potpunosti saglasilo u samom procesu programiranja projekta, identifikovani su zajednički prioriteti, ciljevi, mjere i aktivnosti koji treba zajednički da postignu tokom naredne dvije godine koliko će projekat trajati", zaključio je Rizvo.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino naglasio je važnost vladavine prava u BiH, ali i podršku EU tom procesu putem tvining projekata.

"U ovom projektu ujedinjujemo eksperte iz zemalja članica EU - Austrije, Hrvatske i Slovenije, koje rade zajedno s agencijama za sprovođenje zakona na svim nivoima u BiH", rekao je Sino najavljujući da će EU i u budućnosti pružiti podršku agencijama za sprovođenje zakona u BiH.

Prema njegovim riječima, najnoviji projekat odnosi se na međunarodnu saradnju, ali i saradnju između agencija u BiH, što se uklapa u aktivnosti iz Reformske agende.

Generalni direktor Sekcije 1 Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Franc Ajncinger istakao je da organizovani kriminal ne poznaje granice i da je za efikasno đelovanje protiv organizovanog kriminala i terorizma potrebno prekogranično partnerstvo policijskih agencija.

Navodeći da postoji duga tradicija strateške saradnje između BiH i Austrije, Ajncinger je rekao da se ovim projektom čine dodatni koraci jačanja saradnje sa snagama BiH.