latinica  ћирилица
27/09/2016 |  13:07 ⇒ 13:34 | Autor: TANЈUG

Odbijeni zahtjevi Mladićevih branilaca

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je danas da odobri braniocima generala Ratka Mladića da ulože žalbu na odluku kojom je sredinom avgusta proglasilo okončanje dokaznog postupka odbrane, saopšteno je iz Tribunala.
 - Foto: B92
Foto: B92

Istom odlukom odbijen je i zahtjev Mladićevih branilaca za ponovno razmotranje odluke suda o okončanju dokaznog postupka odbrane.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović tvrdili su da je raspravno vijeće 16. avgusta nepropisno proglasilo završenim izvođenje dokaza odbrane i pored toga što su namjeravali da pred sudije izvedu još dva svjedoka.

Јedan od neispitanih svjedoka je i Hakija Meholjić, koji je tokom rata u BiH bio šef policije u Srebrenici.

Početkom septembra sudsko vijeće je naložilo i tužilaštvu i odbrani da završne pisane podneske sudu dostave do 25. oktobra, dok je usmeno izlaganje završnih riječi predvidjelo za decembar.

Izlaganje završnih riječi tužilaštva zakazano je od 5. do 7. decembra, a Mladićeve odbrane za 9, 12. i 13. decembra.

Tužilaštvo i odbrana će imati priliku da uzajamno repiliciraju 15. decembra po sat i po vremena, čime će se okončati prvostepeno suđenje.

Nakon toga sudsko vijeće sudije Alfonsa Orija povućiće se na vijećanje i glasanje, pa bi prvostepena presuda Mladiću mogla da se očekuje iduće godine.

Dokazni postupak odbrane Mladića okončan je odlukom vijeća 16. avgusta iako su se branioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još dvojicu svjedoka.

Odbrana je tražila i da se završne riječi u tom slučaju održane u februaru, a da rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka bude 12. januar 2017. godine.