latinica  ћирилица
27/09/2016 |  13:26 | Autor: SRNA

Nusra fronta: SAD nam šalje oružje

Komandant terorističkog Al Nusra fronta u Siriji tvrdi da SAD naoružavaju ovu grupaciju koja se bori na strani Islamske države, te da su im Amerikanci dopremili i protivtenkovske rakete.
Al Nusra   (Foto:thezentinel.sa) -
Al Nusra (Foto:thezentinel.sa)

Neimenovani komandant terorista u intervjuu za njemački Kelner štad ancejgau, pojašnjava da oružje nisu dobili preko Slobodne sirijske armije, tzv. "umjerenih militanata", već direktno od SAD.

On se žali da, uprkos tome Nusra front nije sasvim zadovoljna nivoom saradnje sa SAD.

U intervjuu koji je dat prije napada na konvoj pomoći u Siriji, komandant militanata tvrdio je da konvoj UN, koji je potom bio napadnut iz vazduha, neće biti pušten u Alep, ako sirijska vojska, na čijem je čelu Bašar el Asad, ne uradi ono što oni očekuju.

- Režimske snage moraju da napuste tu teritoriju da bismo mi propustili kamione koji prevoze pomoć. Ako neki šleper prođe, mi ćemo uhapsiti vozača - zaprijetio je komandant terorista.

On je poručio da je "krajnji cilj stvaranje Islamske države na osnovama šerijata".

- Sekularna država za nas je neprihvatljiva - zaključio je komandant terorističke organizacije Nusra front, koja predstavlja najmoćniju grupu radikalnih islamista u okolini sirijskog grada Alepa, a donedavno je bila jedan od najbližih saveznika Al kaide.