latinica  ћирилица
27/09/2016 |  13:52 | Autor: SRNA

Kostajnica- Uloženo više od 11 miliona KM

Vlada Republike Srpske je do sada, po različitim osnovama iz budžeta Republike i Razvojnog programa, u opštinu Kostajnica uložila više od 11 miliona KM, dok je kreditom IRB plasirano još oko 7,7 miliona KM, rečeno je u Vladi.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

Za projekte koji se realizuju na području opštine Kostajnica iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske, među kojima su modernizacija i izgradnja lokalne putne infrastrukture i proširenje vodovodne mreže, odobreno je oko 1,8 miliona KM.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida na području ove lokalne zajednice zbrinute su 54 porodice, od čega izgradnjom stanova 18, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 36 porodica, za šta je ukupno izdvojeno oko 900.000 maraka. Aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem se nastavljaju i dalje, rečeno je u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade, iz republičkog budžeta izdvojeno je 40.000 maraka za izgradnju spomenika i spomen obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa teritorije ove opštine.

Među značajnim ulaganjima u ovu opštinu su ulaganja u oblast poljoprivrede. Od 2006. do danas, kroz različite projekte, među kojima su podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela, zaštita od poplava i drugo, uloženo je oko 3,2 miliona KM.

Iz sredstava Fonda solidarnosti za pomoć poplavljenima u ovoj lokalnoj zajednici uloženo je više od 630.000 KM i to posredstvom elektronskih kartica/vaučera - oko pola miliona KM, 80.000 za pomoć poplavljenim poljopredicima, dok je za pomoć budžetu opštine Kostajnica nakon poplava 2014. godine dodijeljeno 50.000 KM.

Kada je riječ o budžetskoj podršci, ona nije izostala ni za podršku izvozno orijentisanim preduzećima iz Kostajnice, koja, prema podacima Vlade iznosi oko 1,3 miliona KM, dok je za sufinasiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, uvođenje ISO standarda, te kroz subvencije za električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko pola miliona KM.

Prema podacima Vlade, kroz projekte zapošljavanja u Kostajnici je zaposleno 120 lica, od čega 20 lica sa invaliditetom, za šta je utrošeno više od 250.000 KM.

Kroz projekat adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanje ambulanti porodične medicine, u oblast zdravstva u ovoj lokalnoj zajednici uloženo je oko pola miliona KM, dok je u oblast prosvjete, kroz projekte uvođenja informacionih sistema u škole i za nabavku računara izdvojeno oko 164.000 KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je više od 900.000 KM.

Značajna sredstva na teritoriji opštine Kostajnica uložena su u izgradnju nove, te rehabilitaciju i sanaciju postojeće putne infrastrukture, za šta je izdvojeno oko šest miliona KM.