latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:22 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Golić: Zahvaljujući Vladi Srpske proizvodi se najjeftinija struja u regionu (VIDEO)

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je tokom posjete preduzeću "Hidroelektrane na Drini" Višegrad da se tu proizvodi najjeftinija struja u regionu zahvaljujući Vladi Republike Srpske i da će tako ostati i u narednom periodu. Tamo je u toku druga faza radova na sprečavanju curenja vode ispod pregradnog profila.
Pero Petrović, Mile Lakić, Srebrenka Golić i Mladen Đurević - Foto: SRNA
Pero Petrović, Mile Lakić, Srebrenka Golić i Mladen ĐurevićFoto: SRNA

Po završetku druge faze radova, čija je vrijednost oko 6.000.000 maraka proizvodnja električne energije, biće dodatno povećana za 30 gigavat časova na godišnjem nivou.

Radove izvodi makedonski Građevinski institut uz pomoć domaće operative i radne snage.

- Prevashodno je interes i hidroelektrane da se napravi jedna stabilizacija terena i da brana i temelji brane budu stabilniji i čvršći u smislu i statike i da se ovo procjeđivanje svede na minimum, istakla je Srebrena Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS.

U skladu sa ekološkom dozvolom posebna pažnja posvećena je čistoći rijeke Drine, iz koje je izvađeno preko 12.000 kubnih metara plutajućeg otpada.

- Za osam mjeseci smo očistili svo ono smeće koje dolazi na pregradni profil HE i samim tim omogućili da i Višegrad i jezero Bajine Bašte bude potpuno čisto, naglasio je Mile Lakić, generalni direktor HE na Drini Višegrad.

Sa jučerašnjim danom, HE Višegrad proizvela je 820 gigavat časova električne energije, što je za 19 odsto više od planiranog za ovaj period godine.