latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:45 | Autor: SRNA

Kozarev: OEBS informisan o ugrožavanju Srba na KiM

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev informisao je danas učesnike OEBS-ovog samita "Ljudska dimenzija" u Varšavi o problemima sa kojima se srpski narod suočava u južnoj srpskoj pokrajini i iznio brojne primjere ugrožavanja osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda.
Kosovo i Metohija - Foto: RTS
Kosovo i MetohijaFoto: RTS

Govoreći na panelu "Osnovne slobode, uključujući slobodu kretanja", Kozarev je istakao da situaciju na Kosovu i Metohiji i dalje karakteriše nedostatak fizičke i pravne sigurnosti za Srbe, posebno za interno raseljena lica koja su se vratila ili žele da se vrate u svoja predratna prebivališta.

On je upozorio na činjenicu da je Srbima i interno raseljenim licima onemogućeno da učestvuju u izradi Nacrta zakona o kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, zbog čega je taj tekst nedopustiv i zastrašujući primjer pokušaja legalizacije otimanja srpske imovine.

"Postoje hiljade slučajeva u kojima su se Albanci putem falsifikovane dokumentacije upisivali u katastar kao vlasnici poseda interno raseljenih lica. Uz sve navedeno, nisu predviđeni nikakvi posebni mehanizmi za obaveštavanje raseljenih lica o postupcima koji se vode povodom njihove imovine", rekao je Kozarev.

Prema njegovim riječima, još jedan metod odvraćanja od povratka, posebno u regionu Peći, jeste plasiranje informacija u kosovskim medijima o podizanju optužnica za ratne zločine protiv većeg broja Srba, po pravilu interno raseljenih lica koja su se prijavila za povratak.

Kozarev je naglasio da su povratnici konstantno izloženi napadima uz sve češću upotrebu vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, bilježe se i česti napadi na pravoslavna groblja i spomen-ploče otetim i ubijenim civilima.

On je istakao da su i dalje prisutni pokušaji sprečavanja interno raseljenih lica da obilježavaju vjerske praznike, kao što je bio slučaj u Đakovici i Mušutištu.

"Posebno upozoravamo na institucionalne pokušaje oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Objekti Srpske pravoslavne crkve i dalje su izloženi ispisivanju grafita `Islamske države`, pljačkama i oštećenjima. Srbija, između ostalog, iz tog razloga vodi kampanju za sprečavanje prijema samoproglašenog Kosova u Unesko", rekao je Kozarev.