latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:37 ⇒ 30/09/2016 | 19:32 | Autor: RTRS

RTRS na "Balkanskoj migrantskoj ruti": Info - centar Kelebija (FOTO)

U blizini graničnog prelaza Kelebija na granici Srbije i Mađarske nalazi se info- centar posvećen edukaciji migranata.
Info centar Kelebija - Foto: RTRS
Info centar KelebijaFoto: RTRS

Centar, uspostavljen prije nepuna dva mjeseca osnovao je Tarik Muharat iz Sirije i organizacija "Im Human".

Motiv osnivanja centra kaže Muharat je potreba da se migranti na putu za Mađarsku na jednom mjestu informišu o nastavku puta, stanju na granici i mogućnostima prelaska.

Kelebija

Centar funkcioniše isključivo na dnevnoj osnovi i u njemu smo zatekli dvadesetak migranata uglavnom iz Sirije, Iraka i zemalja Sjeverne Afrike.

Ekipa RTRS-a razgovarala je Nađom iz Sirije. Iz Rake je krenula sama sa dvogodišnjim djetetom.Kaže da je u Njemačkoj čeka muž sa ostatkom porodice i da se odlučila da krene jer nije imala izbora.

Kelebija

- Sve ovo je strašno teško.Niko ne zna šta smo prošli u putu, ali bez obzira na sve u Siriji nema života, morali smo da odemo, kaže Nađa.

Na izlazu iz centra srećemo dvadesetogodišnjeg migranta, prilazeći mu shvatamo da na tečnom srpskom jeziku razgovara sa nekolicinom prolaznika. Kaže, zove se Nabil, Iračanin je a krenuo je put Njemačke.

Na pitanje kako je naučio srpski jezik, odgovara- morao sam, trebale su mi informacije a ljudi koje srećem nisu bili u stanju da mi sve objasne na engleskom jeziku.

- Sviđa mi se srpski jezik, Srbija, ljudi. U jednom momentu sam razmišljao da ostanem i tražim azil ovdje ali sam odustao. Srbija je super ali je Njemačka bogatija, zaključuje Nabil.

Kelebija

Migranti koriste posjetu Info-centru i da bi dopunili svoje mobilne uređaje preko kojih koristeći aplikacije sa mapama, servisnim informacijama olakšavaju kretanje na teritoriji države u kojoj se u datom momentu nalaze.