latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:43 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Trebinje: Novi pokušaji izbornog inženjeringa (VIDEO)

U Trebinju novi slučajevi pokušaja izbornog inženjeringa.
Trebinje - izborni inžinjering - Foto: RTRS
Trebinje - izborni inžinjeringFoto: RTRS

Ovaj put riječ je o starim, gotovo nepokretnim licima koja godinama nisu ni izlazila na birališta. Prijavljeni su na adresi u Novom Sadu iako oduvijek žive u selu nadomak Trebinja. Na ovakve pojave upozoravali su iz gradskog odbora SNSD u Trebinju gdje se, sa istim problemom, javilo oko stotinu lica.

Sumnja se da su zloupotrijebljeni lični podaci pojedinih lica, a kako je do toga došlo i ko stoji iza ovakvih nezakonitih manipulacija biračkim spiskom - moraće da utvrde istražni organi. Gradski odbor SNSD već je policiji dostavio dokumentaciju sa uočenim nepravilnostima. U CЈB Trebinje počele su da stižu i pojedinačne prijave. 

Miloš Vukalović iz Trebinja sasvim slučajno je otkrio da njegovi roditelji više nisu prijavljeni na adresi na kojoj su bili cijelog života. Ukucao je na sajtu CIK-a matični broj, prvo svoje majke i zaprepastio se.

- Dobijam odgovor da je majka prijavljena u Novom Sadu na adresi Miće Dimitrijevića 33 kod izvjesnog Zorana Јankovića. Ponovim to i za oca ista stvar - otac prijavljen na istoj adresi - kaže Vukalović.

Osamdesetsedmogodišnji Spaso i njegova četiri godine mlađa supruga Darinka oduvijek žive u Bogojevića selu na Zupcima kod Trebinja. Darinka kaže da nije bila u Novom Sadu.

- Nikada u životu nisam bila, niti ću ikada biti - kaže Darinka.

Zahtjev za glasanje putem pošte koji se dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji treba da sadrži potpis, matični broj i fotokopiju lične karte birača. Postoje indicije da je tu iskorišćen prostor za manipulaciju, a zabrinjavajuće je da su zloupotrijebljene upravo ugrožene kategorije stanovništva - upozoravaju iz trebinjskog SNSD. U posljednjem primjeru- Spaso i Darinka Vukalović godinama se kreću uz pomoć drugih, tako da ni na glasanje dugo nisu mogli da odu.

- Naše sumnje su da je ipak neko provjeravao ko u posljednje vrijeme nije izlazio na izbore, ko je vezan za postelju i pokušali su da zloupotrijebe nažalost te osobe - kaže Mirko Đurić, član Izbornog štaba GO SNSD Trebinje.

Miloš Vukalović kaže da neće odustati dok ne sazna ko je i zbog čega njegove roditelje prijavio na adresu u Novom Sadu. Slučaj je prijavio policiji, baš kao što je i trebinjski SNSD policiji dostavio dokumentaciju sa uočenim nepravilnostima.

Preporuka je za sve da provjere gdje su registrovani za glasanje i da na vrijeme reaguju i spriječe moguće manipulacije.