latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:01 ⇒ 19:02 | Autor: SRNA

I.N.Sarajevo: Golićeva obišla radove na rekonstrukciji Srednjoškolskog centra

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić obišla je danas radove na rekonstrukciji Srednjoškolskog centra "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu, za šta je Vlada Republike Srpske kroz projekat "Energetska efikasnost" obezbijedila 450.000 KM.
Golićeva obišla radove na rekonstrukciji Srednjoškolskog centra - Foto: SRNA
Golićeva obišla radove na rekonstrukciji Srednjoškolskog centraFoto: SRNA

Golićeva je naglasila da je Vlada Republike Srpske prepoznala želju i potrebu stanovnika ove lokalne zajednice, jer ovaj objekat koristi preko 570 učenika i nastavnika koji rade u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

Ona je naglasila da rekonstrukcija, koja se vrši u okviru projekta "Energetska efikasnost u Republici Srpskoj", podrazumijeva termičku izolaciju objekta, zamjenu prozora, vrata, LED rasvjetu, kao i zamjenu fosilnog goriva obnovljivim izvorima energije, a samim tim biće smanjena emisija ugljendioksida.

Golićeva je istakla da je ovim projektom širom Republike Srpske obuhvaćen 31 objekat obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Ona je rekla da će djeca u boljim uslovima sticati nova znanja i postati korisni članovi zajednice, a svojim znanjima doprinijeti progresivnijem razvoju Republike Srpske.

Golićeva je napomenula da je trud Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva prepoznao i UNDP i podržao projekat "Energetske efikasnosti" u sklopu kojeg se vrši rekonstrukcija 31 objekta u cilju zadovoljavanja potreba energetske zajednice i ugovora koji je BiH potpisala da će do kraja 2018. godine biti smanjen utrošak energije do devet odsto.

"Mi to činimo upravo ovim rekonstrukcijama. Nadam se da će u skorije vrijeme biti još grant projekata, jer smo dobili zeleno svjetlo da će biti odobren projekat koji smo uputili prema sjedištu Zelenog klimatskog fonda u Koreji", rekla je Golićeva.

Ona kaže da bi ta grant sredstva za BiH od 15 miliona evra mogla biti operativna do 2018. godine.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je ovo je najveći projekat koji je Vlada Republike Srpske podržala u ovoj godini u ovoj lokalnoj zajednici, koji će doprinijeti poboljšanju infrastrukture u ovoj školi koja je izgrađena 1968. godine.

"Uštede na godišnjem nivou u toplotnoj energiji iznosiće između 30.000 do 50.000 KM", rekao je Ćosić i dodao da je rok za završetak radova 60 dana.

On naglašava da na području ove lokalne zajednice u kontinuitetu raste broj stanovnika, zbog čega će se zajedno sa Vladom Republike Srpske odlučiti da grade još jednu zgradu srednje škole.

Ćosić je zahvalio resornom ministarstvu i Golićevoj na razumijevanju i podršci za realizaciju ovog projekta.

Direktor Srednjoškolskog centra "28. juni" Mlađenka Pandurević istakla je da će na ovaj način uštediti značajna sredstva koja su izdvajali za grijanje, koja će moći da preusmjere za kupovinu učila i ostalih materijalno-tehničkih sredstava.

Školu pohađa 510 učenika u pet područja rada i 24 odjeljenja.