latinica  ћирилица
28/09/2016 |  08:44 | Autor: RTRS

Šest života vođe Boko Harama Abubakara Šekaua (VIDEO)

Vođa islamističke grupe Boko Haram Abubakar Šekau, objavio je novi snimak kojim odbacuje tvrdnje svjetskih medija da je prije mjesec dana smrtno ranjen u Nigeriji.
Vođa islamističke grupe Boko Haram - Foto: Screenshot
Vođa islamističke grupe Boko HaramFoto: Screenshot

On po šesti put demantuje sopstvenu smrt.

Bi-Bi-Si podsjeća da je Abubakar Šekau preuzeo vođstvo Boko Haramom 2009. godine nakon smrti Muhameda Јusufa, osnivača grupe.

Mediji su 2009. godine javili da je Šekau ubijen tokom sukoba nigerijskih snaga bezbjednosti i Boko Harama.

2010. godine Šekau je objavio video snimak intervjua u kom je priznao da je ranjen u butinu ali da se oporavio.

2013. godine, u avgustu, on je ponovo proglašen mrtvim nakon napada na sklonište džihadijske grupe u šumi Sambisa na sjeveroistoku Nigerije.

Već u septembaru 2013, Šekau je opet objavio snimak kojim dokazuje da je živ.

2014. je nigerijska vojska objavila da je Šekau ubijen, ovaj put od strane vojske Kameruna, za vrijeme bitke sa Boko Haramom oko sela Konduga sjeverno od Majduguri. Kamerunska vojska je potvrdila ovu vijest i na društvenim mrežama objavila fotografiju beživotnog tijela Šekaua. Lokalni mediji su objavili da je mrtav čovek sa fotografije uljez.

U oktobru 2014, on se ponovo pojavljuje na video snimku u kom se ruga onima koji su povjerovali da je mrtav.

U avgustu 2015, predsjednik Čada, Idris Debi, je tvrdio da je lideru Boko Harama odsječena glava i da je Šekau zamijenjen novim liderom.

Sljedećeg avgusta 2015, on objavljuje audio snimak u kom saopštava da je živ i da je i dalje lider ove islamističke grupe.

U avgustu 2016, nigerijsko vazduhoplovstvo objavilo je da je Šekau smrtno ranjen prilikom vazdušnog napada.

Prije dva dana, vođa Boko Hrama, Abubakar Šekau, objavljuje nov video snimak na kom se pojavljuje kao živ i zdrav.

Četa Nvanze, ekspert za bezbjednost i osnivač SBM obavještajne službe, smatra da ekstremistička grupa koristi Šekau kao "prepoznatljiv brend" koji koriste za dobijanje spoljnih reakcija i informacija.

"Ove tvrdnje o smrti i oživljavanju Šekau štete kredibilitetu nigerijske vojske. Ovo je gerilski rat ne konvencionalna borba i komunikacija je važna", rekao je Nvanze.

Izvor: Tanjug