latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:45 | Autor: RTRS

Gluhaković: Srpsku i region otkriti gostima iz Azije

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković ocijenio je da Srpska, ali i cijeli region predstavljaju izuzetno atraktivno turističko tržište koje treba otkriti potencijalnim gostima iz svijeta, posebno Azije.
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS - Foto: SRNA
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RSFoto: SRNA

U obraćanju na Biznis konferenciji "Turističko tržište Јugoistočne Evrope", koja se održava u Beogradu, Gluhaković je istakao da su za Republiku Srpsku posebno interesantni Јapan, Koreja, Rusija i Izrael.

"Možemo da kažemo da imamo mnogo toga da ponudimo i da treba da imamo plan kako da se najbolji način predstavimo", rekao je Gluhaković.

On je napomenuo da veliki problem današnjice predstavlja opasnost od terorizma i ukazao na sveprisutan problem migranata koji zajedno treba da pokušaju riješiti zemlje regiona.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Srbije Renata Pindžo smatra da je kreiranje zajedničkog regionalnog turističkog proizvoda od velikog značaja za razvoj turizma i za nacionalne ekonomije.

Pindžo je naglasila da je jedan od zajedničkih projekata biciklistička ruta Beograd-Republika Srpska-Sarajevo-Dubrovnik-Crna Gora, čije je kreiranje u toku.

"Turizam je uprkos raznim izazovima izuzetno fleksibilna privredna grana. Uprkos svim dešavanjima, Evropa je u ovoj godini zabilježila rast od četiri odsto, a region sedam odsto i tu smo u samom vrhu", dodala je Pindžo.

Ministar životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Đapo je kao primjer zajedničkog turističkog proizvoda koji privlači sve više pažnje navela stećke, koji su uvršteni u svjetsku kulturnu baštinu Uneska, ima ih u Srbiji i u BiH.

Izvor: Srna