latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:53 ⇒ 10:57 | Autor: RTRS

Putin izrazio saučešće povodom smrti Peresa (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća izraelskom predsjedniku Ruvenu Rivlinu, premijeru Benjaminu Netanjahuu i izraelskom narodu povodom smrti uglednog političkog radnika i jednog od osnivača te države Šimona Peresa.
Šimon Peres i Vladimir Putin - Foto: AFP
Šimon Peres i Vladimir PutinFoto: AFP

Putin je istakao da je Peres tokom svog dugogodišnjeg rada na mjestu predsjednika i premijera Izraela, kao i na drugim odgovornim državnim dužnostima osvojio iskreno poštovanje u zemlji i inostranstvu.

Ruski predsjednik istakao je veliki doprinos koji je Peres imao u naporima da se postigne mirno rješenje na Bliskom istoku, što je cijenila i međunarodna zajednica, zbog čega mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

"Imao sam sreću da više puta razgovaram sa tim izuzetnim čovjekom. Svaki put sam se divio njegovoj hrabrosti i patriotizmu, mudrosti i dalekovidosti, sposobnosti pronicanja u suštinu najsloženijih pitanja", naveo je Putin u telegramu.



Putin je istakao da će Peres u Rusiji biti zapamćen kao dosljedan pristalica razvoja prijateljskih rusko-izraelskih odnosa, koji je mnogo učinio za jačanje bilateralne saradnje.

Ruski predsjednik izrazio je saučešće i podršku rodbini i prijateljima preminulog Peresa.

Bivši izraelski predsjednik Šimon Peres umro je u Tel Avivu, u 93. godini.

Izvor: SRNA