latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:54 | Autor: RTRS

Prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića

U Apelacionom sudu u Prištini počelo prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića na prvostepenu presudu. Ivanović je više od dvije i po godine u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. Osuđen je na devet godina zatvora.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

U narednih 15 dana biće poznato da li će biti potvrđena presuda protiv Olivera Ivanovića ili će slučaj biti vraćen na ponovno razmatranje.

O tome će odlučivati tročlano sudsko vijeće, koje čine Driton Muharemi, Radoši Petrov i Ana Bednarek, na čelu sa Petrovim.

Odbrana Olivera Ivanovića navodi u žalbi koju je podnijela Apelacionom sudu da je Ivanović optužen da je komandovao jedinicom, a pritom niko nije rekao koja je to jedinica, izdao rješenje da se streljaju Albanci, što, ističu u odbrani, nije dokazano, te je i samo jedan svedok potvrdio njegovo prisustvo na mestu ubistva Albanaca.

Advokati Olivera Ivanovića su zatražili izuzeće albanskog sudije iz sudskog veća, tvrdeći da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može biti objektivan i da je Euleks misija osnovana da bi sudila u predmetima kao što je ovaj.

Ivanovićevi advokati ističu da je ovaj proces baziran na etničkoj osnovi i politički motivisan.

Ročišta se održavaju u Prištini gdje je sjedište Apelacionog suda, u dva navrata, danas i sutra i sredinom oktobra. Advokati Olivera Ivanovića ističu da se takve sjednice obično završavaju za jedan dan.

Najprije riječ ima tužilac, a onda odbrana. Ivanović nije u obavezi da prisustvuje ročištu ali se očekuje njegovo pojavljivanje.

Ročišta su otvorena za javnost.

Izvor: RTS