latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:54 | Autor: RTRS

Tužilaštvo: Optužnica za "Bobar banku" uskoro pred Sudom BiH

Optužnica u predmetu "Bobar banka" zbog zloupotrebe u poslovanju, kojim je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, uskoro će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optužnica je rezultat intenzivne istrage koja je trajala oko 18 mjeseci i tokom koje je prikupljeno više stotina dokaza, te sprovedena vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica obuhvata veći broj fizičkih lica koja se terete da su, organizovano djelujući, počinila krivična djela zloupotrebe ovlaštenja u privredi i krivična đela finansijskog kriminala.

Istragom je utvrđeno da su posredstvom ove banke ciljano plasirani krediti pravnim osobama - članovima "Bobar grupe" povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti banke.

Tako su pojedinci kojima su davani krediti stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih preduzeća, kao i depoziti građana, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je 20. jula, u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, a na prijedlog Tužilaštva, Sud BiH blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.

Predmet "Bobar banka" najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH i predstavlja odlučan korak tužilaštva i agencija za provođenje zakona u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protivzakonitog bogaćenja pojedinaca, ističu u Tužilaštvu.

Predmet "Bobar banka" je povezan i sa drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužilaštvo BiH radi.

Izvor: Srna