latinica  ћирилица
28/09/2016 |  11:49 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Skup u Beogradu: Potrebna koordinisana službena reakcija Srpske i Srbije

Izostanak energične i koordinisane službene reakcije Srbije i Republike Srpske na ekstremne političke zahtjeve onih koji po svaku cijenu žele da nametnu hegemoniju i unitaristički koncept BiH, doprinio bi eskalaciji krize i naišlo na opravdanu i oštru osudu srpskog naroda s obje strane Drine, ocijenili su učesnici današnjeg skupa "Republika Srpska - između rata i mira" održanog u Beogradu.
Beograd: Skup Republika Srpska između rata i mira - Foto: SRNA
Beograd: Skup Republika Srpska između rata i miraFoto: SRNA

Da do toga ne bi došlo, apelovano je na državne strukture Republike Srpske da budu u punoj pripravnosti, ali i da uporedo nastave da u skladu sa Dejtonskim sporazumom traže mirno i održivo rješenje krize u koju je dovedena BiH.

Učesnici skupa apelovali su i na "radikalizovane muslimanske političare da obuzdaju strasti i prestanu sa pretnjama likvidacijama, hapšenjima i ratom", jer takvim neodgovornim ponašanjem oni i svoj narod dovode u veliku opasnost, rizikujući da prouzrokuju nesreću koja će pogoditi sve građane BiH.

U apelu upućenom političkoj i široj javnosti Republike Srpske, FBiH i Srbije, učesnici skupa pozvali su građane i političke faktore u Republici Srpskoj da ne dopuste da ih u vezi sa predstojećim lokalnim izborima i na drugim poljima, bilo ko podijeli i konfrontira na način koji izlazi iz okvira regularnih političkih nadmetanja.

"Da bi Republika Srpska iz sadašnjih teških okolnosti izašla ojačana, nužno je da opstane duh referendumskog jedinstva u vezi sa vitalnim nacionalnim interesima", poručeno je sa današnjeg skupa, koji je održan u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Apelovano je i na zvanični Beograd da maksimalno podrži rukovodstvo Republike Srpske u njegovim opravdanim naporima da budu zaštićeni dejtonski principi, kao i da Republici Srpskoj, njenom predsjedniku i drugim potencijalno ugroženim funkcionerima pruži sve potrebne bezbjednosne garancije, što bi predstavljalo faktor odvraćanja a ne prijetnju bilo kome.

Učesnici skupa "Republika Srpska - između rata i mira" smatraju da su izostale adekvatne reakcije nadležnih poslije zastrašujućih prijetnji likvidacijom predsjednika Republike Srpske.

"Pojačani napadi na državnost Republike Srpske dostigli su razmere histerije, a prilike u BiH krenule su u pravcu koji preti da se otrgne kontroli. Tako su ne samo građani BiH, već i ceo region dovedeni u stanje naglašene opasnosti i predratne psihoze. Smatramo da pretnje ratom, koje su plasirane kako bi srpski narod bio zaplašen i obeshrabren da izađe na referendum, u ovom trenutku nisu realne. Ali postoji realna opasnost od izazivanja ekscesa, od brutalnog ugrožavanja fizičke sigurnosti legitimnih predstavnika Republike Srpske pa do provociranja međunacionalnih i drugih sukoba. Sve to bi u narednom periodu moglo da rezultira i krvoprolićem", upozorili su učesnici skupa.

Oni su istakli da Republika Srpska nije prouzrokovala krizu, te da je Srpska samo u duhu demokratske političke prakse preduzela neophodne mjere da bi bili zaštićeni legitimni interesi srpskog naroda zapadno od Drine.

"Takvo odmereno i neagresivno ponašanje pozdravljamo, ali upozoravamo Banjaluku i pogotovo Beograd da ne potcenjuju svu opasnost i pogibeljnost koja proizlazi iz agresivnog delovanja političkih snaga u Sarajevu. Mir i saradnja između Srba i muslimana nisu samo ključ stabilnosti BiH već i celog našeg regiona. Uvereni smo da bi prihvatanjem ovog apela mir bio očuvan, a osnovi za produbljivanje saradnje unapređeni", navodi se u apelu sa ovog skupa upućenog političkoj i široj javnosti Republike Srpske, FBiH i Srbije.

U Beogradu je danas održan skup "Republika Srpska - između rata i mira" na kome je sagledana aktuelna situacija u BiH

Na skupu su govorili direktor Foruma za odgovornu politiku Dragomir Anđelkovi, predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski, analitičar i glavni urednik internet portala "Vidovdan" Branko Radun, glavni urednik internet portala "Novi standard" Željko Cvijanović, publicista Dragan Kolarević, te politički analitičar iz Republike Srpske Anđelko Kozomora, književnik i istoričar fonda "Aleksandar Nevski" Radovan Kalabić, glavni i odgovorni urednik neđeljnika "Novosadski reporter" Milorad Bojović i saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Mitko Arnaudov.

Izvor: Srna