latinica  ћирилица
28/09/2016 |  12:26 | Autor: RTRS

Sarajevo: Konferencija o uspostavljanju sistema državne pomoći

U Sarajevu je danas počela konferencija kojom je obilježen završetak projekta "Uspostavljanje sistema državne pomoći u BiH", koji je finansirala EU.
Radmila Mihić - Foto: SRNA
Radmila MihićFoto: SRNA

Cilj projekta bio je podrška BiH u ispunjavanju obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje se tiču usklađivanja sa EU pravilima o konkurenciji i državnoj pomoći.

EU je finansirala ovaj projekat u iznosu od 1,6 miliona evra s ciljem da uspostavi funkcionalan sistem državne pomoći u BiH. Projekat je od 8. oktobra 2014. godine provodio konzorcijum predvođen Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju.

Predsjednik Savjeta za državnu pomoć Radmila Mihić rekla je uoči otvaranja skupa da je ovaj projekat bio dobar primjer saradnje BiH sa EU u programiranju finansijske pomoći.

"Sistem državne pomoći u BiH doživio je značajan napredak kroz donošenje zakona i mnogih odluka", istakla je Mihićeva.

Prema njenim riječima, praćenje efekata državne pomoći privrednim subjektima u BiH na društvo u cjelini i privredni rast još nije dovoljno dobro i tu se očekuje nastavak saradnje sa EU.

Marianđela Fitipaldi, vršilac dužnosti šefa Ođeljenja za ekonomski razvoj infrastrukture i prirodne resurse Delegacije EU, istakla je da je sistem državne pomoći veoma važan sa stanovišta fer konkurencije i otvorenog tržišta, jer praktično predstavlja čuvara slobodnog tržišta.

"Približili smo sistem državne pomoći široj javnosti kroz kampanje podizanja svijesti o tome šta predstavlja državna pomoć", naglasila je Fitipaldijeva i dodala da je saradnja sa korisnicima u ovom projektu bila od velike pomoći za održivost tržišta.

Izvor: Srna