latinica  ћирилица
28/09/2016 |  13:18 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Radun: Prijetnje su udar na Srpsku, ali i na mir i stabilnost BiH i regiona

Analitičar Branko Radun ocijenio je da je uspjeh referenduma ojačao Republiku Srpsku, a da prijetnje iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice prema instituciji predsjednika Republike predstavljaju udar na Srpsku, ali i na mir i stabilnost BiH i regiona.
Branko Radun - Foto: Novosti.rs
Branko RadunFoto: Novosti.rs

"Situacija jeste komplikovana, ali je daleko od toga da vodi ka nekom otvorenom konfliktu", rekao je Radun novinarima u beogradskom Medija centru, gdje je održan skup o temi "Republika Srpska između rata i mira".

Prema njegovim riječima, u ovom momentu to je više udaranje u ratne doboše i neka vrsta medijskog pritiska na Srbe s obje strane Drine da ustuknu i da prihvate negativan stereotip i negativnu realnost da je Drina nepremostiva granica i da ne treba da bude bliskih odnosa i saradnje, jedinstva Srbije i Republike Srpske.

"To je udar i na Republiku Srpsku i na odnose Srbije i Republike Srpske", rekao je Radun.

Prema njegovim riječima, jedini odgovor na te pritiske može biti odlučna podrška Beograda Republici Srpskoj i jedinstvo unutar političkog tijela Srpske.

"Odnosno, treba da se prevaziđu podele između vlasti i opozicije i da se shvati šta je vitalni nacionalni interes, a to je opstanak Republike Srpske", poručio je Radun.

Izvor: Srna