latinica  ћирилица
28/09/2016 |  13:24 | Autor: RTRS

Puštanje testnog digitalnog signala u prvoj polovini oktobra

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je, u saradnji sa tri javna emitera, najavilo za sutra puštanje testnog digitalnog signala za područja Sarajeva, Banjaluke i Mostara, ali je na prijedlog Radio-televizije Republike Srpske testno puštanje digitalnog signala odgođeno za prvu polovinu oktobra.
Televizija - Foto: RTRS
TelevizijaFoto: RTRS

"Sve tehničke i organizacione pretpostavke za taj događaj bile su osigurane, međutim na adresu Ministarstva komunikacija i transporta BiH stigao je dopis Radio-televizije Republike Srpske u kojem je predloženo da ovaj termin bude prolongiran i da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra", saopšteno je iz Ministarstva.

Ne ulazeći u razloge ovakvog zahtjeva, a s ciljem zadržavanja korektnih odnosa Ministarstva komunikacija i transporta sa svim javnim emiterima kao važnim učesnicima procesa digitalizacije, Ministarstvo je prihvatilo prijedlog RTRS-a da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra ove godine.

Napominje se da je ministar komunikacija i transporta Ismir Јusko održao 1. septembra sastanak sa generalnim direktorima tri javna emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRT-a, Draškom Milinovićem iz RTRS-a i DŽemalom Šabićem iz FTV-a, te da je dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja mjeseca.

Ministarstvo, kao nosilac cijelog projekta digitalizacije u BiH, još jednom ističe da su svi tehnički i organizacioni uslovi za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra.

O terminu puštanja testnog digitalnog signala za područje Sarajeva, Banjaluke i Mostara javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Izvor: Srna