latinica  ћирилица
28/09/2016 |  13:39 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

Istražitelji: Malezijski avion srušen ruskim projektilom, Moskva negira

Međunarodni tužioci, koji istražuju obaranje aviona MH17 objavili su prvi izvještaj o padu aviona i rekli da je on srušen projektilom BUK ispaljenim sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici.
Predstavljanje izvještaja o padu aviona u Ukrajini - Foto: AFP
Predstavljanje izvještaja o padu aviona u UkrajiniFoto: AFP

Malezijski avion MH17 oboren je 17. jula 2014. godine iznad Ukrajine dok je bio na putu iz Kuala Lumpura za Amsterdam i tada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Istraživački tim koji čine tužioci iz Holandije, Belgije, Malezije, Australije u Ukrajine potvrdio je danas da je avion oboren sa zemlje projektilom BUK koji je iz Rusije stigao u istočnu Ukrajinu i to u dio koji kontrolišu proruski pobunjenici.

Oni su prethodno prezentovali dokaze kojima su odbačene teorije o tome da je avion srušila druga letjelica i da je bio u pitanju neki kvar.

Tokom dvogodišnje istrage je ispitano više od 200 svjedoka, te prikupljeno i analizirano više od 200 dijelova aviona.

Moskva negira rezultate istrage: MH17 nije oboren raketom iz Donjecka

Istraga o rušenju malezijskog "boinga" u regionu Donjecka 2014. praćena je spekulacijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Čitava ova priča okružena je, nažalost, velikim brojem spekulacija, nekvalifikovanih i neprofesionalnih informacija. Ona je praćena skrivanjem i neobjavljivanjem niza informacija i radarskih podataka", rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da je ruska strana predala sve informacije koje posjeduje o katastrofi.

"Mi smo, nažalost, uvijek primjećivali da nisu sve zemlje pružile toliku količinu informacija. Neke zemlje još uvijek, na primjer, nisu dale radarske podatke", dodao je on.

"Postoje različita gledišta, stručne, ali i neosporne činjenice. Naravno, važno je da se izvedu zaključci, s obzirom na najnovije informacije koje je objavila naša vojska: prve radarske podatke na kojima su zabilježeni svi avioni i objekti koji su mogli da lansiraju ili da se nalaze u vazduhu na teritoriji koju su tada kontrolisali ustanici", istakao je Peskov.

On je dodao da su podaci nedvosmisleni i na njima nema rakete.

Izvor: Sputnjik/Novosti