latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:25 | Autor: RTRS

Skup u Beogradu: Srbija da pošalje jasnu poruku da će zaštititi Srpsku

U atmosferi kada ratne trube ponovo odjekuju regionom i kada su nakon referenduma usmjerene ka Republici Srpskoj, Srbija treba da realizuje svoje dogovore sa Moskvom, da ojača vojsku i pošalje jasnu poruku da će na svaki način zaštititi Srpsku, ključna je poruka skupa "Republika Srpska između rata i mira", koji je danas održan u beogradskom "Medija centru".
Beograd: Skup Republika Srpska između rata i mira - Foto: SRNA
Beograd: Skup Republika Srpska između rata i miraFoto: SRNA

Glavni urednik internet portala "Novi standard" Željko Cvijanović upozorio je da se ne smije potcjenjivati mogućnost da se neki "posrednički" rat sa Bliskog istoka prebaci na Balkan, jer ratne trube koje se čuju na ovim prostorima, a dirigovane su sa strane "već sviraju", te da stoga Srbija, osim što se zalaže za mir, treba naći "elemente odvraćanja od rata".

"Srbija je karika koja nedostaje. Beograd ne sme da okrene leđa Republici Srpskoj. Treba da šalje poruku da je za mir, ali da neće dozvoliti nasilničko ponašanje prema Srpskoj i da u skladu sa tim realizuje dogovore sa Moskvom o jačanju naoružanja", poručio je Cvijanović.

Politički analitičar Branko Radun dijeli mišljenje da Beograd treba da se jasno i zaštitnički odredi prema Republici Srpskoj, jer bi u suprotnom miroljubive poruke koje dolaze iz Beograda neki koji imaju aspiracije prema Srpskoj mogli pogrešno da protumače.

"Ako Sarajevo i Zagreb miroljubive poruke iz Beograda shvate kao to da Beograd neće da pomogne Republici Srpskoj, oni mogu da izvrše neku vrstu ataka na Srpsku", rekao je Radun.

On je naglasio da je najava hapšenja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ne samo udar na Srpsku već i na Srbiju i da toga u Beogradu treba da budu svjesni.

"Nisu Dodiku toliko zamerili referendum, koliko posetu Moskvi i Vladimiru Putinu. Tu je on prešao crtu. Ako bi se desilo nešto loše Srpskoj na redu je Beograd i Vlada Srbije. Setite se kako je bilo nedavno u Makedoniji", rekao je Radun.

Istoričar u Fondu "Aleksandar Nevski" Radovan Kalabić takođe je ukazao na potrebu sinhronizovanog djelovanja Beograda sa Banjalukom i potrebu da Beograd nikome ne čini ustupke i ne odaje utisak da je "Srbe u Srpskoj pustio niz vodu".

On je, u osvrtu na referendum i ono što je uslijedilo nakon njega, rekao da poziv za sud predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u svojstvu "osumnjičenog za referendum" znači izlazak iz okvira realne politike u bizarnost, grotesku i nekorektnost.

"Ako na sud pozivate čovjeka koji je stao iza osnovnog principa demokratije to nije razum. To su strast i mržnja", rekao je Kalabić.

On je konstatovao da se na referendumu još jednom potvrdilo da je vrijeme unipolarnog svijeta prošlost, jer unutar takozvane međunarodne zajednice nije došlo do horskog usaglašavanje i horske osude tog procesa.

Glavni i odgovorni urednik nedjeljnika "Novosadski reporter" Milorad Bojović ocijenio je da prijetnje koje je nedavno povodom referenduma izrekao ratni komandant takozvane Armije BiH Sefer Halilović nisu uopšte naivne i da svjedoče da je počela kriza koja će potrajati.

"Mi treba jasno da kažemo da smo za mir i da se svi zajedno borimo da sačuvamo svoj nacionalni identitet. Srbija treba da pokaže privrženost srpskom narodu", rekao je Bojović.

Saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Mitko Arnaudov istakao je da oružani sukob u BiH nije sredstvo koje može donijeti rješenje problema u BiH.

On je rekao da je referendum u Srpskoj trebao za sve biti dan demokratije, a da su ga vlasti u Sarajevu iskoristile za stvaranje konflikta koji može dovesti do širih regionalnih sukoba i "preliti se na Sandžak, Makedoniju i dalje".

Stoga, kako je rekao, Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma treba da insistira na tom sporazumu, koji možda nije idealan, ali je najbolje rješenje.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podvukao je da referendum o Danu Republike Srpske koji je održan 25. septembra nije dozvolio da srpski narod bude tiho žrtvovan i da je duh referenduma - duh jedinstva srpskog naroda.

"Banjaluka to shvata - nadam se da će to shvatiti i Beograd. Treba da zauzmemo čvrst stav nepopuštanja. Popuštanjem se priziva nesreća kao što se priziva i sarajevskom agresijom", smatra Anđelković.

Predsjednik Centra za razvoj Međunarodne saradnje Stevica Deđanski smatra da je Srbija u vezi sa referendumom U Republici Srpskoj imala dobru poziciju, jer se nije miješala i naglasio da je važno da ona u budućnosti zadrži čvrst stav koji je do sada imala o nekim pitanjima.

"Imali smo ovih dana raspravu kada je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da predsednik Republike Srpske Dodik treba da prođe kao Gadafi. Antidržavni elementi, kao Nenad Čanak i ostali su rekli svoje, ali važno je da se oglasio vrh države i da je on zauzeo čvrst stav o tome", zaključio je Deđanski.

Izvor: Srna