latinica  ћирилица
28/09/2016 |  14:27 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Sjednica NSRS 11. oktobra, SNSD uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

Na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske odlučeno je da jesenje zasjedanje Parlamenta, odnosno 14. redovna sjednica bude održana 11. oktobra na kojoj će se naći 40 tačaka dnevnog reda.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Parlamenta Nedjeljko Čubrilović rekao je da u Skupštinu još uvijek nije stigao Prijedlog izmjena i dopuna zakona o praznicima.

On je pojasnio da je iz Vlade Srpske dobio informaciju da se na ovom prijedlogu intenzivno radi i da će do 11. oktobra stići u Narodnu skupštinu, ne isključujući mogućnost da bi se o ovom pitanju moglo raspravljati i na posebnoj sjednici Parlamenta.

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Radomir Višković rekao je da je ovaj klub uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH da 43 zakonska rješenje Doma naroda FBiH stavi van snage, jer su tim zakonskim rješenjima diskriminisana prava Srba u Federaciji BiH. Klub Srba u Domu naroda FBiH ni o jednom nije mogao raspravljati, jer nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu.

"Ovo se odnosi na period od 2014. godina, nakon opštih izbora, do sada. U Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH ima 13 od 17 delegata i zbog toga nisu u mogućnosti da pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Višković novinarima.

On je istakao da je Izbornim zakonom BiH jasno propisano da ne mogu biti konstituisani domovi naroda, dok ne budu izabrani predstavnici svih konstitutivnih naroda.

"Uz zahtjev smo dostavili i spisak 43 zakonska rješenja koja su usvojena od 2014. godine. Tražimo da sva ova zakonska rješenja budu stavljena van snage do donošenja konačne odluke, jer neki od njih imaju štetne posljedice po srpski narod u FBiH", dodao je Višković.

Višković je najavio da bi apelacija Ustavnom sudu BiH o 1. martu trebalo da bude upućena do 10. oktobra.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske, Višković je rekao da će 9. januar ostati Dan Republike, što su i građani jasno potvrdili na referendumu.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da bi trebalo uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog obilježavanja 1. marta kao "dana nezavisnosti".

"Dva kantona u Federaciji BiH nisu provela odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Savez za promjene se bavi svim ovim pitanjima, a sada smo čuli i SNSD. Svemu ovome bi trebalo prisupiti ozbiljno", dodao je Čavić.

On kaže da bi izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske trebalo da razmatra skupštinska Komisija za politički sistem.

"Kada ova komisija usaglasi tekst navedenog zakona, onda bi Vlada trebalo da ga uputi u skupštinsku proceduru. Ovaj prijedlog su prihvatili članovi Kolegijuma Narodne skupštine, osim predstavnika Koalicije Domovina", rekao je Čavić.

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo ponovio je da je vlast obmanula građane sprovodeći referendum o Danu Republike, jer u isto vrijeme priprema izmjene i dopuna Zakona o praznicima Srpske radi sporovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Izvor: RTRS/SRNA