latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:21 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

"Stvaraoci Republike Srpske": Zaštititi vitalne interese srpskog naroda

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" osuđuje pozivanje na odgovornost predsjednika Srpske Milorada Dodika zbog održavanja referenduma o Danu Republike i poziva lidere političkih stranaka da pokažu mudrost i stanu u zaštitu vitalnih interesa srpskog naroda.
Banja Luka: "Stvaraoci Republike Srpske" - Foto: SRNA
Banja Luka: "Stvaraoci Republike Srpske"Foto: SRNA

"Sigurni smo da dijelimo zabrinutost svih dobronamjernih građana Republike Srpske i BiH kojima je na prvom mjestu mir, da nema niko pravo da poslije nedvosmisleno izražene volje, prije svega srpskog naroda, a zatim i apsolutne većine građana, ponovo povećava tenzije i teži da izazove političke sukobe u BiH", saopšteno je iz ove asocijacije.

Napominjući da je provedeni referendum plebiscitarna odluka svih političkih stranaka u Republici Srpskoj, a poslije provedenog referenduma i apsolutne većine građana Srpske, iz Asocijacije ističu da zbog toga i kada bi postojala odgovornost, a odgovornosti nema, ona se ne bi mogla adresirati na ime samo jednog čoveka, makar on bio i predsjednik republike.

"Pozivamo sve lidere političkih stranaka da jasno izraze svoje protivljenje načinu na koji se želi negirati referendumska odluka i volja srpskog naroda i da pred izbore pokažu državničku mudrost i odgovornost i stanu u zaštitu vitalnih interesa naroda koji im je dao i koji će im dati povjerenje da ga vodi i štiti od napada neodgovornih pojedinaca u BiH", ističu iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".

Da bi se narasle političke tenzije smirile, Asocijacija poziva i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odustane od podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH povodom obilježavanja 1. marta, dana koji se slavi u FBiH.

"Srbima ne treba da smeta koje praznike će slaviti Hrvati ili Bošnjaci, makar to bio i dan na koji je proveden referendum bez učešća Srba u BiH", dodaje se u saopštenju.

Izvor: SRNA