latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:28 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

"Noć istraživača" 30. septembra u pet gradova

U Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini, Mostaru i Goraždu u petak, 30. septembra, biće održana manifestacija "Evropska noć istraživača" pod sloganom "Započni lančanu reakciju".
Noć istraživača - Foto: RTRS
Noć istraživačaFoto: RTRS

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU Masimo Mina rekao je da mu je zadovoljstvo da tradicionalno najavi ovaj događaj "koji predstavlja jedinstvenu priliku za sve da se približe nauci kroz zabavu".

"Evropska noć istraživača finansira se iz `Horizonta 2020`, što je najveći program EU za finansiranje inicijativa u nauci", rekao je Mina na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naglasio da nauka ima značajnu ulogu u razvoju ekonomije i povećanju broja radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, slogan ovogodišnje manifestacije "Započni lančanu reakciju" predstavlja fokus na saradnji putem nauke kako bi započela lančana reakcija pozitivnih promjena u društvu, demonstrirajući model uticaja inovacija na preduzetništvo.

Savjetnik ministra obrazovanja i nauke Federacije BiH Sanela Kuko rekla je da je promocija nauke i naučnoistraživačkog rada izuzetno značajna, a da je naročito važno što se ovom manifestacijom nastoji približiti mladim naraštajima nauka i motivisati kod njih istraživački duh.

"Noć istraživača" je evropski događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine, a čiji je cilj da zbliži građane i istraživače jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

BiH učestvuje u "Noći istraživača" od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put održana u Banjaluci. Od 2014. godine "Noć istraživača" postala je "Evropska noć istraživača", pod pokroviteljstvom programa "Horizont 2020".

U Sarajevu će ove godine "Noć istraživača" biti realizovana na Ljetnoj pozornici Vilsonovog šetališta, Istorijskom i Zemaljskom muzeju, a predviđena je serija radionica i takmičenje srednjih škola za najbolji naučnoistraživački projekat "Otkrivanje mladih naučnika".

Izvor: SRNA