latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:30 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu: U novembru prvi pacijenti (VIDEO)

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu, prema riječima nadležnih, početkom novembra ove godine primiće prve pacijenate. U toku je finalizacija javnih nabavki hrane, energenata, sredstava za higijenu i obuka stručnog osoblja. U rekonstrukciju i opremanje Zavoda uloženo je 6,7 miliona maraka.
Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu - Foto: RTRS
Zavod za forenzičku psihijatriju na SokocuFoto: RTRS

Јedina ustanova u Srpskoj i FBiH tehnički osposobljena za smještaj i liječenje lica s mentalnim poteškoćama koji su počinioci krivičnih djela, zbog nedostatka stručnog kadra još nije zbrinula ni jednog pacijenta.

Zoren Kosorić, direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, kaže da je izvršena selekcija kadrova i da je u toku edukacija i priprema za orijentaciju u Zavodu za forenzičku psihijatriju.

"Mi smo sebi postavili cilj da sve te neophodne pripreme obavimo do 1. novembra i očekujemo da ćemo početkom mjeseca novembra imati prve pacijente", istakao je Kosorić.

Rad ovakve institucije specifična je djelatnost i, kažu stručnjaci, rad sa takvim pacijentima zahtijeva posebno znanje, iskustvo, stav i razumijevanje, tako da medicinsko osoblje koje nije radilo u ovakvim institucijama, treba dobro edukovati.

"Edukacija se sastoje ne samo u pružanju stručnih informacija, već u izgradnji jednog posebnog i specifičnog terapijskog stava među takvim pacijentima. Te pacijente treba razumijeti kao ljude, treba im pružiti odgovarajuće povjerenje, odgovarajuću terapiju i omogućiti im normalan život dostojan čovjeku", rekao je Ratko Kovačević,  profesor neuropsihijatar specijalista sudske psihijatrije.

Nera Zivlakja Durović, subspecijalista sudske psihijatrije ističe da je u ovakvim okolnostima bitno raditi timski, koordinisano.

"Moramo na neki način pripremiti, planirati, evaluirati zdravstvenu njegu da bi to sve vodilo jednom zajedničkom cilju- a to je poboljšanje zdravstvenog stanja takve osobe u svakom smislu i suočavanje sa krivičnim djelom koje je počinila", ističe Durović.

 U Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu ima mjesta za 200 lica sa mentalnim poteškoćama, koji su počinioci krivičnih djla, a trenutno na forenzičkom odjeljenju Psihijatrijske bolnice u Sokocu, liječe se 52 takva pacijenta.