latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:31 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

U opštinu Gradiška uloženo 365 miliona KM

Na teritoriji opštine Gradiška od 2006. godine do danas, Vlada Republike Srpske je kroz različite projekte uložila oko 365 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Srpske plasirano još oko 120 miliona KM.
Gradiška (Foto: mojagradiska.com) -
Gradiška (Foto: mojagradiska.com)

Iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske po raznim osnovama u ovu lokalnu zajednicu uloženo je oko 9,3 miliona KM, od čega je za sanaciju, izgradnju i opremanje školskih objekata izdvojeno više od dva miliona KM, a za obnovu Doma kulture "Veljko Čubrilović" oko milion KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

Prema podacima Vlade, značajna sredstva uložena su i u oblast poljoprivrede. Kroz razne projekte, među kojima su podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela, odbrana od poplava i drugo, od 2007. godine do danas u opštinu Gradiška uloženo je oko 92,5 miliona KM.

Iz sredstava Fonda solidarnosti za pomoć poplavljenima u ovoj lokalnoj zajednici, posredstvom elektronskih kartica/vaučera, te kroz pomoć budžetu opštine, kao i za pomoć poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima, izdvojeno je oko pola miliona KM, dok je iz sredstava po projektu "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji se realizuje iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za područje Gradiške odobreno 4,2 miliona KM.

Kroz projekte proširenja kapaciteta Opšte bolnice Gradiška i modernizacije zdravstvenih ustanova, u ovdašnju bolnicu uloženo je više od 15 miliona KM, dok je kroz projekte adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanje ambulanti porodične medicine uložno oko dva miliona KM.

U opštini Gradiška izgrađen je i opremljen i Centar za hemodijalizu, za šta je izdvojeno oko 420.000 KM. Pomenutim ulaganjima u oblast zdravstva pacijentima sa teritorije ove lokalne zajednice omogućeno je bolje i kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Kroz program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, u Gradišci su zbrinute 232 porodice, od čega izgradnjom stanova 109, dok su nepovratna novčana sredstva dobile 123 porodice, za šta je Vlada izdvojila oko četiri miliona maraka.

Prema podacima Vlade, na području opštine Gradiška nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici zbrinuto oko 2.600 radnika iz 13 preduzeća, što je Vlada finansirala sa više od šest miliona KM.

Kroz projekte zapošljavanja u opštinu Graduška uloženo je oko 1,5 miliona KM, čime je omogućeno da 500 lica pronađe posao.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u Gradišci je od 2006. godine do danas zaposleno 46 invalida, što je finansirao sa 130.000 KM.

Kada je riječ o privrednom razvoju ove lokalne zajednice, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas, u okviru podrške privredi uložila više od šest miliona KM, od čega je za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima izdvojeno oko pet miliona KM.

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je više od 660.000 KM za subvencije električne energije.

Od 2006. godine do danas, kroz različite projekte za održivi povratak, izdvojeno je više od 4,7 miliona KM.

U 2011. godini pušten je u saobraćaj auto-put Banjaluka-Gradiška, u dužini od 34 kilometra, čime su stvoreni uslovi da se saobraćajna infrastruktura u Republici Srpskoj podigne na jedan viši nivo. Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 224 miliona KM.

Izvor: SRNA