latinica  ћирилица
28/09/2016 |  16:18 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Sindikat radnika unutrašnjih poslova za utvrđivanje nove cijene rada

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske uputiće Vladi Srpske inicijativu za otvaranje pregovora o utvrđivanju nove cijene rada za sljedeću godinu.
Sindikat radnika unutrašnjih poslova - Foto: SRNA
Sindikat radnika unutrašnjih poslovaFoto: SRNA

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Anica Јondić rekla je da je prema Zakonu o platama, obaveza Vlade Srpske da svake godine tokom utvrđivanja nacrta budžeta za narednu godinu obavi konsultacije sa predstavnicima granskih sindikata o povećanju cijena rada.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske osam godina primaju istu platu, te smatramo da je potrebno na sto staviti argumente, koji iz ugla gledanja Sindikata, govore o tome da je krajnje vrijeme da se raspravlja o novoj cijeni rada, koja bi bila uvrštena u budžet za narednu godinu", rekla je Јondićeva.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci navela da je cijena rada u MUP-u već osam godina 100 KM, te da je u tom periodu došlo do drastičnog rasta životnih troškova.

"Platu policajca, koja iznosi 800 KM i koja je manja od prosječne plate u Srpskoj, potrebno je posmatrati kroz realne troškove života", napomenula je Јondićeva.

Na današnjoj sjednici članova Sindikata radnika unutrašnjih poslova bilo je riječi i o dugovanjima MUP-a Srpske za naknade radnicima iz prošle godine, koji ukupno iznose 1.600.000 KM.

"Dugovanja samo za prevoz za prošlu godinu iznose 417.000 KM. Isplata svih dugovanja obećana je još u martu, ali Ministarstvo finansija još nije izvršilo isplatu", rekla je Јondićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će se ta dugovanja riješiti u narednom periodu, kako bi se nakon toga prešlo na isplatu dugovanja iz ove godine.

Kada je riječ o naknadi za prevoz, Јondićeva je pojasnila da pripadnici MUP-a nisu ostali bez nje zbog stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora.

"Situacija u kojoj su pripadnici MUP-a morali svojim sredstvima platiti usluge javnog prevoza, nastala je jer je Ministarstvo u proceduri raspisivanja tendera za prevoznike, te postojeći ugovor sa prevoznicima nije produžen", pojasnila je Јondićeva.

Prema njenim riječima, obaveza Ministarstva je da donese pravilnik o toj materiji, a ranije potpisani ugovori sa prevoznicima, prvenstveno sa prevoznicima iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, istekli su 31. avgusta, te više ne važe.

"U novom Posebnom kolektivnom ugovoru radnika unutrašnjih poslova, na isti je način ugovoreno pravo o naknadi za prevoz, kao i u prethodnom", rekla je Јondićeva.

Ona je istakla i da je Zakonom o policiji predviđeno da policajci u toku svog radnog vremena nisu dužni plaćati prevoz, koji koriste u cilju obavljanja svojih radnih zadataka.

"Apelujem na sve prevoznike da ne dovode naše policijske službenike, koji ionako rade mučne, opasne i rizične poslove, u nezgodan i ponižavajući položaj", rekla je Јondićeva.

Ona je dodala da prevoznici, kojim se ova zakonska odredba ne sviđa, treba da se obrate zakonodavcu koji je to pravo utvrdio, a ne MUP-u Republike Srpske.

"To pravo ima policija u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Srpskoj", zaključila je Јondićeva.

Izvor: SRNA