latinica  ћирилица
28/09/2016 |  16:26 | Autor: RTRS

Vulin: Balkanska migrantska ruta još aktivna

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da balkanska migrantska ruta "još živi" i najavio da će Beograd uputiti zahtjev EU za veću pomoć Srbiji za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

On je rekao da ulazak migranata na teritoriju Srbije kontroliše veliki broj angažovanih pripadnika policije i vojske i da će Srbija tražiti finansijsku pomoć za njihovo angažovanje, prenose beogradski mediji.

"Imamo iste probleme kao zemlje EU, a ne dobijamo ni približno istu količinu novca kao što dobijaju zemlje EU. Јa ću vrlo brzo razgovarati sa predstavnicima EU u Briselu, sa UNHCR-om i drugim organizacijama. Tražimo pomoć da Srbija bude tretirana na isti način kao zemlje na tranzitnoj ruti. Nije logično da mi nosimo toliki teret, a da druge zemlje za isti i manji rad dobijaju daleko veću pomoć", istakao je Vulin u Lazarevcu.

Govoreći o mogućnosti da se na granicama Srbije postave zaštitne ograde, Vulin je rekao da se premijer Srbije Aleksandar Vučić ne slaže sa tim.

"Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ja smo predložili predsedniku Vlade da ojačamao zaštitu naših granica i kroz određene fizičke barijere kako bismo olakšali angažovanje naše vojske i policije, ali on ne deli naše stavove. Јa ću to poslušati i prihvatiti, kao i Stefanović", rekao je Vulin.

Izvor: Srna