latinica  ћирилица
28/09/2016 |  17:11 ⇒ 29/09/2016 | 08:07 | Autor: RTRS

Sjednica NSRS 11. oktobra, SNSD uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio da jesenje zasjedanje Parlamenta, odnosno 14. redovna sjednica bude održana 11. oktobra. Zbog obimnih priprema, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima još nije stigao u skupštinu, ali je iz Vlade saopšteno da će zatražiti da se naknadno uvrsti u dnevni red.
Narodna Skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna Skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Nakon ljetne pauze poslanike će u skupštinskim klupama dočekati dnevni red s 40 tačaka od čega 20 prijedloga i nacrta zakona. Pažnju javnosti, ali i poslanika najviše privlače izmjene Zakona o praznicima.

"Dobili smo obavještenje od Vlade u kojoj se navodi da je resorno ministarstvo pristupilo pripremi tog zakona i da provode inetezivne i stručne analize radi iznalaženja najboljnih rješenja koja će osigurati provođenje odluke Ustavnog suda BiH", rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Prije nego što se nađe pred poslanicima, poslanik NDP-a Dragan Čavić predlaže da Vlada RS tekst izmjena i dopuna Zakona o praznicima dostavi skupštinskoj Komisiji za politički sistem. Prijedlog su prihvatili članovi Kloegijuma, osim predstavnika Koalicije Domovina. Čavić dodaje da kada ova komisija usglasi tekst navedenog zakona, Vlada bi trebalo da ga uputi u skupštinsku proceduru.

U skladu s najavom predsjednika Republike, Klub poslanika SNSD-a na adresu Ustavnog suda BiH uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti svih zakona i akata u Federaciji u posljednje dvije godine, jer Klub Srba u federalnom Domu naroda nije konstituisan u skladu s ustavnom i zakonom. Nema 17 srpskih delegata, već 13 što ih sprečava da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Šef kluba poslanika SNSD-a potvrdio je da je Klub ove stranke zvanično uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i opštih koje je Federalni parlament usvojio nakon konstituisanja 2014. godine, jer nije popunjen Klub Srba u domu naroda ove institucije. 

"Mi smo uz ovu ocjenu ustavnosti dostavili spisak od 43 zakonska rješenja za ocjenu ustavnosti i tražimo od Ustavnog suda BiH da se ti zakoni ne primjenjuju", rekao je Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Radomir Višković.

Dok Višković najavljuje još jednu apelaciju Ustavnom Sudu BiH zbog obilježavanja 1. marta kao Dana nezavisnosti, Adam Šukalo ponavlja da je vlast obmanula građane i da se igra voljom naroda. Ističe da 9. januar po novom Zakonu o praznicima neće ostati Dan Republike jer se neće moći sprovesti odluka Ustavnog suda. 

Šukalo ponovo nije propustio da se obruši na RTRS optužujući nas da rečenice vadimo iz konteksta, zbog čega je opozicija sačinila listu prijava.