latinica  ћирилица
28/09/2016 |  17:13 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Beograd: Prijetnje ratom nisu realne (VIDEO)

Prijetnje ratom, koje su plasirane kako bi srpski narod bio zaplašen i obeshrabren da izađe na referendum, u ovom trenutku nisu realne - poruka je to stručnjaka iz Beograda. Ipak, upozoravaju da postoji opasnost od incidenata, ali i ugrožavanja fizičke bezbjednosti legitimnih predstavnika Srpske.
Skup u Beogradu - Foto: RTRS
Skup u BeograduFoto: RTRS

U toku je pokušaj destabilizacije regiona, tvrde stručnjaci. Fokus se stavlja na Republiku Srpsku, ali namjera da se predsjednik Dodik stavi u diplomatsku blokadu, tvrde, neće uspjeti.

"Očigledna je podrška Rusije i Kine, mislim da ima tihu podršku i nekih evropskih zemalja“, ističe Željko Cvijanović, glavni urednik internet-portala "Novi standard".

Referendumom i glasom naroda učinjen je veliki korak, ističe Dragomir Anđelković. Poručuje da treba nastaviti duh referendumskog jedinstva, i pružiti podrku zvaničnicima Srpske. Analitičar Branko Radun kaže da je uspjeh referenduma ojačao unutrašnje jedinstvo i poziciju RS, iako je ona sada na udaru.

"Ove prijetnje koje dolaze iz Sarajeva, iz dijela međunarodne zajednice su zapravo udar i na RS, ali i na mir i stabilnost BiH i regiona“, ističe Radun.

Јedini odgovor na te pritiske može biti odlučna podrška Beograda Srpskoj i jedinstvo unutar njenog političkog tijela, uz svijest da je vitalni nacionalni interes – opstanak Republike Srpske, rečeno je na skupu u Beogradu.