latinica  ћирилица
28/09/2016 |  18:22 ⇒ 29/09/2016 | 12:17 | Autor: RTRS

Dodik građanima: Ne izlazite na proteste u Sarajevo, nije bezbjedno (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, pozvao je patriote, građane i predstavnike udruženja koji su najavili da će organizovati protest ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, da iz bezbjednosnih razloga, ne dolaze u Sarajevo.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Treći dan nakon referenduma, Milorad Dodik dobio je poziv za saslušanje. Ponovio je da mu ne pada na pamet da ide u federalno Sarajevo jer je Bakir Izetbegović ranijim izjavama motivisao brojne islamističke grupe da pokušaju njegovu likvidaciju.

"Obratio sam se danas postupajućem tužiocu i rekao mu ono što sam juče kazao. Bakir Izetbegović stvorio  je ambijent za pokušaj ugrožavanja moje bezbjednosti", izjavio je Dodik.

Potvrdio je da je dobio poziv Tužilaštva i ponovio da će izjavu dati samo u nekoj od pravosudnih institucija u Republici Srpskoj, iako je cilj samog poziva da predsjednik Srpske, dovođenjem u Tužilaštvo BiH, bude ponižen pred brojnim kamerama. 

Predsjednik Srpske kaže da ne vidi razlog zašto postupajući tužilac BiH ne bi mogao da dođe, recimo, u tužilaštvo u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu i da završe formalnosti oko davanje izjave. Zahvalan je podršci velikog broja građana, ali ih moli da ne dolaze u Sarajevu, jer je to veliki bezbjednosni rizik.

Komentarišući privremenu suspenziju glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića koji mu je uputio poziv za saslušanje, Dodik je rekao da je indikativno da stranci sada ćute na očigledan udar SDA na bh. pravosuđe. Ističe da SDA uticajem na pravosuđe pokušava da sve modelira u skladu sa svojim željama.

"Sada stranci naravno ćute", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je Bobar banka propala jer su nakon smrti njenog vlasnika brojni deponenti povukli depozite, što je urušilo njenu likvidnost. Komentarišući optužnicu u ovom predmetu, naglasio je da nema ništa protiv da se utvrdi odgovornost, ali je ukazao da je zanimljivo da se optužnica dostavlja na potvrđivanje, par dana pred lokalne izbore.