latinica  ћирилица
29/09/2016 |  10:16 ⇒ 30/09/2016 | 12:18 | Autor: RTRS

Pravda za Slobodana; Zbog monstruoznog ubistva uhapšena Elfeta Veseli (VIDEO)

Na zahtjev Tužilaštva BiH, vlasti Švajcarske uhapsile su Elfetu Veseli, osumnjičenu za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine u okolini Zvornika, saopšteno je danas iz Tužilaštva.
Slobodan Stojanović - Foto: RTRS
Slobodan StojanovićFoto: RTRS

Elfeta Veseli, koja je za vrijeme rata bila pripadnica tzv. Armije BiH, osumnjičena je da je zajedno sa drugim vojnicima u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica, kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila Slobodana Stojanovića, dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH sprovelo je opsežnu istragu tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči Elfetu Veseli i došlo do saznanja da se osumnjičena duže vremena nalazi na području Švajcarske, te su pokrenute aktivnosti za njeno lociranje, hapšenje i izručenje pravosuđu BiH.

Tužilaštvo je obaviješteno da se osumnjičena u Švajcarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH, pa će se u narednom periodu pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gdje će joj biti suđeno.

Iz Tužilaštva BiH izražavaju veliku zahvalnost vlastima Švajcarske na razumijevanju i pomoći u ovom predmetu i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Slobodan se vratio po svog psa i pao u ruke ubicama

O ovom svirepom ubistvu i nastojanjima pravosuđa da se počinioci privedu pravdi, mediji pišu već godinama. Tada jedanaestogodišnji Slobodan je, iako su ga roditelji odvraćali, izmakao njihovoj pažnji i vratio se po psa u rodnu kuću u Donju Kamenicu, kod Zvornika, odakle su dan ranije pobjegli starhujući od muslimanske vojske. Pao je direktno u ruke pripadnicima tzv. Armije BiH i komšinice Elfete Veseli. Ona je poznavala porodicu Stojanović. Imala je tog dana pune 32 godine, ali i morbidnu potrebu da ritualnim iživljavanjem nad nemoćnim srpskim djetetom utoli mržnju, dokazujući se pred ostalim muslimanskim vojnicima.

Zverski ga je mučila pred svima! Svukla je sa njega odeću i obuću, i uzela nož.

Kada su godinu dana kasnije iz zemlje izvadili Slobodanovo tijelo, prizor je bio užasan. Stomak mu je bio rasječen u obliku kvadrata, vidjeli su se ostaci unutrašnjih organa i rasjekotine po glavi. Noge su mu bile polomljene, a iz vilice izbijeno šest zuba. Elfeta je dječakov život presjekla pucajući mu iz neposredne blizine u sljepoočnicu, metak je prošao lijevu čeonu kost i izašao kroz desnu.

Patolog Stanković spreman da svjedoči u postupku protiv Elfete

Beogradski patolog Zoran Stanković, koji je radio obdukciju 12-godišnjeg srpskog dječaka Slobodana Stojanovića, za čije je ubistvo 1992. godine osumnjičena Elfeta Veseli, rekao je Srni da je spreman da se pojavi pred bilo kojim sudom da bi obrazložio svoj obdukcioni nalaz i mišljenje.

Stanković kaže da ga još niko nije kontaktirao povodom ovog slučaja, ali da to očekuje, te napominje da njegov nalaz i mišljenje nisu potkrijepljeni samo tekstom već da je i sva foto-dokumentacija dostavljena nadležnom tužilaštvu i svima kojima je bilo potrebno, do Haškog tribunala.

Napominjući da je već došlo do procesuiranja tog slučaja i da se sprovode istražne radnje, Stanković je rekao da, prema zakonu, više nema pravo da komentariše svoj nalaz, s obzirom na to da je on sada predmet suđenja i da je to zakonska obaveza i ograničenje.

"Tako da ne mogu da kažem ništa, kao što nisam mogao da kažem ništa ni nakon suđenja Naseru Oriću", rekao je Stanković i dodao da očekuje da će i u ovom slučaju biti izveden pred sud i da će braniti taj svoj nalaz i mišljenje.

Stanković je samo podsjetio da je dječak nađen u nekoj masovnoj grobnici, sa četiri do pet osoba.

"Mi smo uveče došli iz Beograda da izvršimo obdukciju posmrtnih ostataka. Tek nakon toga sam video da se radi o dečaku, da to nije odraslo telo", rekao je Stanković.

On je rekao da se već tada znalo da je počinilac Elfeta Veseli i dodao da neko drugi treba da odgovori na pitanje zašto Elfeta Veseli nije do sada uhapšena.

Stanković je napomenuo da je o tom slučaju sve poznato i opisano i u nekim knjigama, kao što je knjiga "Zločin čeka kaznu".

Na zahtjev Tužilaštva BiH, u Švajcarskoj je uhapšena Elfeta Veseli, osumnjičena da je 1992. godine u mjestu Donja Kamenica, kod Zvornika na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, ubila srpskog dječaka Slobodana Stojanovića.

Ministarstvo pravde BiH uputilo molbu za izručenje Elfete Veseli

Ministarstvo pravde BiH uputilo je molbu za izručenje Elfete Veseli, potvrdila je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

"Ministarstvo pravde BiH je molbu za izručenje uputilo ranije, odmah nakon što smo obaviješteni da je ova osoba locirana. U međuvremenu, dobili smo obavještenje o hapšenju. Takođe smo obaviješteni i da je u toku razmatranje naše molbe za izručenje, te je na pravosudnim organima Švajcarske da li će i u kom roku ekstradicija biti provedena", pojasnila je ona.

Izvor: SRNA/Agencije