latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:30 | Autor: RTRS

Izrael odaje počast Šimonu Peresu

Kovčeg sa tijelom bivšeg predsjednika Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa izložen je ispred parlamenta gdje izraelski lideri i brojni građani odaju posljednju poštu.
Izrael odaje počast bivšem predsjedniku Šimonu Peresu - Foto: Screenshot/YouTube
Izrael odaje počast bivšem predsjedniku Šimonu PeresuFoto: Screenshot/YouTube

Predsjednik Ruven Rivlin, premijer Benjamin Netanijahu, kao i ostali izraelski zvaničnici položili su veijnce pored kovčega prekrivenog izraelskom zastavom.

Ceremonija je održana u tišini, niko od lidera nije se obratio. Poslije toga je na stotine građana počelo da pristiže ispred parlamenta kako bi, usred velikih mjera bezbjednosti, odali počast.

Uoči državne sahrane u petak kojoj će prisustvovati brojni svjetski lideri, među kojima američki predsjednik Barak Obama i britanski princ Čarls, mjere bezbjednosti biće pojačane.

Danas i sutra na komemoracijama biće angažovano oko 7.000 policajaca, dok će putevi koji vode ka Јerusalimu biti zatvoreni, navodi AFP.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće ceremoniji državne sahrane Šimona Peresa, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Bahreinski zvaničnik odao poštu Peresu i izazvao kritike

Ministar spoljnih poslova Bahreina Halid al-Halifa odao je poštu Peresu, a ta izjava vrlo brzo je izazvala žestoke kritike na društvenim mrežama među Arapima.

"Neka počiva u miru predsjednik Šimon Peres, čovjek rata i čovjek još nedostižnog mira na Bliskom istoku", napisao je Halifa, na Tviter nalogu, prenosi AP.

Iako je Peres hvaljen kao čovjek mira, arapski lideri uglavnom su ćutanjem reagovali na njegovu smrt, a Halifa je jedan od rijetkih arapskih zvaničnika koji se oglasio.

"Ministar spoljnih poslova odaje poštu i moli se za cionističkog teroristu i ubicu djece", kritikovao je bivši opozicioni poslanik DŽalal Feroz, prenosi AFP.

Poput većine arapskih zemalja, Bahrein nema diplomatske odnose sa Irazelom, a mnogi Arapi povezuju Peresa više sa ratovima na Bliskom istoku, nego sa sporazumom iz Osla sa Palestincima zbog kojeg je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Ipak, palestinski predsjednik Mahmud Abas pohvalio je Peresa zbog postizanja mira sa pokojnim palestinskim liderom Јaserom Arafatom i izraelskim premijerom Јicakom Rabinom.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova kaže da će Peresovoj sahrani prisustvovati i izaslanik marokanskog kralja.

Izvor: Tanjug