latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:53 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Za radove u vodosnabdijevanju u Srpskoj uloženo 27 miliona evra (VIDEO)

Od 2011. godine, Republika Srpska, u saradnji sa BiH i Evropskom investicionom bankom, realizuje 100 miliona evra vrijedan projekat - rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže.
Projekat vodovod i kanalizacija - Foto: RTRS
Projekat vodovod i kanalizacijaFoto: RTRS

U više od 30 opštine završeni su ili započeti radovi, a tek je iskorišćeno oko 27 miliona evra, poručeno je na konferencija "Voda i brojke - pogled u budućnost u procesima vodsnabdijevanja i kanalisanja naselja".

Problem vode i kanalizacije riješen je u 16 opština Srpske, u osam je u toku realizacija, a u 11 opštine sve je spremno za početak radova. Ovo je rezultat započetog projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Srspkoj.

- Radi se o konkretnim radovima, rekonstrukciji ili izgradnji vodovodnih i kanalizacionih sistema, ali i onih popratnih objekata kao što su bunari, rezervoari, bazeni. Od 2011. godine oko 50 takvih objekata je izgrađeno i obezbijeđeno je negdje oko 3 hiljade priključaka domaćinstava na kanalizacionu ili vodovodnu mrežu - rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Јedan od projekata koji bi trebalo da bude realizovan ovim sredstvima jeste i uspostavljanje referentnih tačaka poslovanja vodovodnih preduzeća u Srpskoj.

- Kroz ovaj projekat mi bi u svakom trenutku mogli da vidimo gdje se koji vodovod nalazi, u smislu funkcionisanja, onoga što mu nedostaje i što bi mogao da poboljša - rekla je Branka Trninić, predsjednik UO udruženja Vodovodi Republike Srpske.

Svjetska banka već 20 godina ulaže u ovakve projekte u BiH, a tako će, tvrde u ovoj instituciji, biti i do 2020. godine.

- Sredinom sljedeće godine, kada završimo taj ciklus investiranja u uređaje za prečišćavanje otpadnih voda, možemo reći da ćemo dostići neku brojku od 30 odsto prečišćenih otpadnih voda u BiH, što je značajni napredak imajući u vidu da je prije implementiranja ovih projekata, prije par godina, taj postotak bio samo tri odsto - istakao je Igor Palandžić, predstavnik Svjetske banke u BiH.

U okviru realizacije ovog projekta u narednom periodu trebalo bi da budu izgrađeni prečistači za vodu u Kozarcu, Omarskoj, Tesliću i prečistači kanalizacije u Trebinju i Kotor Varošu.