latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:30 | Autor: RTRS

Tuzla: Predsjednika sindikata odvezla hitna pomoć zbog narušenog zdravlja

Predsjednika Sindikata Fabrike transportnih uređaja /TTU/ Mehmeda Terzića, koji sa ostalim radnicima već četvrti dan štrajkuje glađu, danas je iz fabričkog kruga odvezla hitna medicinska pomoć zbog narušenog zdravlja.
Radnici Tvornice transportnih uređaja u Tuzli stupili u štrajk glađu - Foto: klix.ba
Radnici Tvornice transportnih uređaja u Tuzli stupili u štrajk glađuFoto: klix.ba

Radnici su stupili u štrajk glađu zbog neispunjenja obećanja u vezi sa rješavanjem njihovog radno-pravnog statusa, te su poručili da od štrajka i svojih zahtjeva neće odustati, javili su federalni mediji.

Pedesetak radnika Fabrike transportnih uređaja Tuzla stupilo je, 26. septembra, u štrajk glađu i zatvorilo se u prostorije ovog peduzeća.

Terzić je tada rekao novinarima da radnici zahtijevaju da se na posao vrati 150 radnika, da se poveže radni staž i da se isplate otpremnine zaposlenim koji ne budu radno angažovani u narednom periodu.

Terzić je dodao da radnici traže samo ono što je prošle jeseni obećao premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić.

On je podsjetio da je tada na sastanku, kojeme su prisustvovali radnici, predstavnici Vlade FBiH i Vlade Tuzlanskog kantona, odlučeno da Fabrika transportnih uređaja ide u stečaj, a oko 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, te obećano da će uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će oko 150 radnika dobiti posao.

"S obzirom da nijedno obećanje nije ispunjeno, kao ni prodaja dijela imovine Fabrike, odlučili smo se da se zatvorimo i štrajkujemo glađu jer smo iscrpili sve mogućnosti da ostvarimo svoja prava, pa ostajemo ovdje dok se ne riješi pitanje radnog staža i isplata plata", rekao je Terzić.

Izvor: Srna