latinica  ћирилица
29/09/2016 |  17:54 | Autor: Blic

Laušević igra Princa Đorđa Karađorđevića u seriji "Senke Balkana"

Žarko Laušević igraće princa Đorđa Karađorđevića u seriji "Senke Balkana", potvrdio je danas "Blicu" reditelj ovog ostvarenja Dragan Bjelogrlić. Kako je rekao radi se o "jednoj značajnoj epizodi" u seriji.
Žarko Laušević (Foto: Sonja Abramović) -
Žarko Laušević (Foto: Sonja Abramović)

- Žarko igra jednu dosta zanimljivu istorijsku ličnost. Dogovarao sam se sa njim već dugo i on je bio jedan od prvih glumaca koji je dobio scenario, čak sam mu dao nekoliko uloga da odabere. Dogovorili smo se zajednički da je ova uloga najzanimljivija iz njegove situacije jer živi daleko. On sam zna mnogo o princu Đorđu Karađorđeviću. Bio je jako srećan što sam mu ovu ulogu ponudio - rekao je Bjelogrlić koji je danas u Barandi ugostio novinare na objektu gdje se snima serija.

Radnja serije se dešava 1928. u kraljevini SHS, u osnovi je politički triler, drama sa elementima mistike.

Uloge tumače i Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Gordan Kičić, Nenad Јezdić, Dragan Petrović Pele, Goran Bogdan, Miloš Timotijević, Branimir Brstina, Srđan Žika Todorović, Miloš Samolov, Nikola Đuričko...

Princ Đorđe Karađorđević (Foto: The Wartenberg Trust postcard collection)

Princ Đorđe Karađorđević (1887-1972) bio je prvi sin kralja Petra Prvog i Zorke. Iako je bio prestolonasljednik, Đorđe je zbog prgave i neukrotive naravi često bio u nevoljama i nemilosti Pašića i Apisa. Kada je 1909. nogom udario u stomak svog posilnog, poslije čega je ovaj preminuo, bio je primoran da abdicira u korist mlađeg brata Aleksandra.

Četiri godine po Aleksandrovom dolasku na prijesto, Đorđe je 1925. uhapšen, a iz zatvora su ga oslobodili Nijemci za vreme Drugog svjetskog rata. Međutim, on nije pristao na njihove ponude da bude vladar okupirane Srbije niti da se preseli na Beli dvor. Poslije rata Đorđe je živio u Beogradu gdje je i preminuo 1972. U braku sa Radmilom Radonjić nije imao djece.

Kako je "Blic" nedavno pisao, Žarko Laušević će igrati i rodonačelnika velike srpske vladarske dinastije Nemanjića - Stefana Nemanju u seriji "Nemanjići: Sjaj i senke" koju bi trebalo da režira Miroslav Lekić.