latinica  ћирилица
29/09/2016 |  20:30 ⇒ 30/09/2016 | 07:58 | Autor: RTRS

Lavrov Štajnmajeru: Ne dižite tenzije oko Republike Srpske

Šef ruske diplomatije je tokom telefonskog razgovora sa njemačkim kolegom Frank Valterom Štajnmajerom naveo da ne treba podizati tenzije oko Republike Srpske, već da strane u BiH treba podsticati na konstruktivni dijalog.

„Ruska strana je naglasila da referendum ne predstavlja nikakvu prijetnju teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i ne krši principe Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma u ​​Bosni i Hercegovini 1995. godine“, navodi se u saopštenju.

„Lavrov je ne pozvao da se ne podstiču napetosti oko situacije u Republici Srpskoj, već se treba fokusirati da se podstakne bosanska strana na konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima procesa stabilizacije u zemlji“, rekao je šef ruske diplomatije.

Osim Republike Srpske, ministri su se dotakli i situacije u Siriji i Ukrajini. Štajnmajer je pozvao Rusiju i SAD da se vrate pregovorima u Ženevi i dogovore makar privremeno primirje u Siriji — na 48 sati. On je pozvao zemlje koje su susjedi Siriji da izvrše pritisak na opozicione strane kako bi poštovale primirje.

Izvor: Sputnjik