latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:44 | Autor: RTRS

Proroković: Prijetnje hapšenjem - politički motivisana akcija

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković ocijenio je da su prijetnje hapšenjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku politički motivisana akcija, koja ne bi trebalo pretjerano da ga brine.
Dušan Proroković (foto: strateskealternative.rs) -
Dušan Proroković (foto: strateskealternative.rs)

"Milorad Dodik sada ima djelimično podršku u međunarodnoj zajednici, s jedne strane, a, sa druge, dobio je neophodni legitimitet na referendumu koji je održan, tako da zbog tih svojih političkih koraka vjerovatno ne može biti sankcionisan", rekao je Proroković.

On je ukazao da su prijetnje dio redovnog repertoara zapadnih zemalja koje potežu kada im nešto ne ide politički u prilog, a da iza ovih posljednjih stoji održani referendum i politička odluka koju je donio Dodik, dodavši da su "oni sa svim ovim mogli da mu prijete i prije godinu dana i prije pet godina, pa do toga nije došlo".

Proroković smatra da Dodik ne treba pretjerano da brine, jer su se, kako je naveo, pojedini političari u Beogradu suočavali sa značajno dramatičnijim prijetnjama kada je svjetski politički sistem izgledao sasvim drugačije.

"Kada ove prijetnje prođu, pretpostavljam da će u sljedećem krugu doći do pokušaja njegove političke izolacije. Јednostavno, političari sa Zapada neće željeti da imaju bilo kakav kontakt sa njim, ali sve to nam više govori o nemoći Zapada nego o samom Miloradu Dodiku", istakao je Proroković.

On je ocijenio da je besmislena izjava Bakira Izetbegovića u kojoj je Dodiku predvidio sudbinu predsjednika Libije Muamera Gadafija.

Napominjući da je Izetbegović "mnogo brzao u različitim izjavama koje je davao prethodnih nedjelja", Proroković je zaključio da lidera SDA na to tjeraju okolnosti, jer su "stvari u samom Sarajevu toliko podgrijane da bez radikalnih izjava i istupa ne može dobiti niti medijski prostor, ni zauzeti političku busiju za predstojeće lokalne izbore".

Proroković je, međutim, upozorio da takvo postupanje na kraju može fatalno da se odrazi po sam muslimanski faktor u BiH, jer je svaka destabilizacija najveća prijetnja za njih same.

"Oni se tu suočavaju sa duplim izazovom: kako sa mogućnošću pogoršanja daljih odnosa sa Srbima i Hrvatima, tako i mogućom destabilizacijom unutar samog muslimanskog korpusa, a destabilizacija odgovara samo radikalnim islamističkim grupama i nikome više", zaključio je Proroković.

Izvor: Srna