latinica  ћирилица
30/09/2016 |  11:29 | Autor: RTRS

Beogradska mumija pred posjetiocima u Narodnom muzeju

Beogradska mumija koja je svoj put iz Egipta do srpske prestonice našla preko Sredozemnog mora i Dunava, započela je "avanturu po svijetu" kao predmet na ilegalnom tržištu u vrijeme siromaštva u Egiptu, a danas je izložena u Narodnom muzeju, a u okviru Dana kulturne baštine.
Beogradska mumija (foto:V. Danilov) - Foto: Novosti.rs
Beogradska mumija (foto:V. Danilov)Foto: Novosti.rs

Beograd je jedan od rijetkih evropskih gradova koji se može pohvaliti ovako rijetkim kulturnim dobrom, kao što je staroegipatska mumija, rekla je Ivana Minić, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

U Starom Egiptu je bio običaj da se mumificiraju važne ličnosti u društvu, da bi se tako sačuvala njihova duša, a duša, kako se tada vjerovalo, ne može da preživi bez tijela.

Tako je i beogradska mumija u stvarnom životu, od 350. do 300. godine p.n.e. bila sveštenik po imenu Nestim, a životni je vijek proveo služeći u hramu boga Mina, staroegipatskog boga plodnosti.

Njegova duša je, prema tamošnjim vjerovanjima, živjela u Egiptu sve do 1.888. godine, kada je Pavle Riđički, advokat iz Mokrina, pošao na put oko svijeta i stigao do čuvenog egipatskog muzeja u Luksoru i tamo kupio mumiju, pojasnila je Minićeva.

Bilo je to vrijeme velikog siromaštva u Egiptu, pa su njegovi stanovnici ilegalno prodavali svoja kulturna dobra, a Riđički je to iskoristio da bi svom narodu poklonio ovaj nesvakidašnji poklon da, kako je tada rekao "gledi i tako se podučava".

Beogradsku mumiju posjetioci će moći tokom oktobra da vide u još samo dva termina.

Izvor: Tanjug