latinica  ћирилица
30/09/2016 |  15:36 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

U finišu Bitefa predstave iz regiona

Јubilarni pedesti Bitef održava se u Beogradu od 24. septembra do 2. oktobra, pod sloganom "Na leđima mahnitog bika".
50. Bitef festival - Foto: TANЈUG
50. Bitef festivalFoto: TANЈUG

Već na polovini festivala, stiče se utisak da su visoka očekivanja javnosti u vezi sa njegovim sadržajem bila opravdana. U proteklih nekoliko dana, publika je imala priliku da vidi predstave njemačkog govornog područja, kao i savremene plesne predstave sa Dalekog istoka i multimedijalni projekat singapurskog umjetnika Čoja Kafaija, saopštila je pi-ar služba Bitefa.

Posebnu pažnju privuklo je i otvaranje 28. Kongresa IATC-AITC, svjetskog udruženja pozorišnih kritičara, kao i dodjela prestižne nagrade "Talija" jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca i boraca za ljudska prava, Femiju Osofisanu.

U drugoj polovini festivala, pažnja će se u određenoj mjeri usmjeriti ka regionu. Tako će, kako se navodi u saopštenju, na programu biti "Rodoljupci" u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstava "Nad grobom glupe Europe" u produkciji HNK iz Rijeke, kojom će se i svečano zatvoriti festival, 2. oktobra u Madlenijanumu sa početkom u 19.30, kao i dvije Bitefove produkcije, plesna predstava "Samo moje" Ane Dubljević i Igora Koruge i projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč".

Takođe, publika je mogla sinoć da pogleda predstavu "Svita br. 2" iz Francuske, a večeras će moći da pogleda predstavu "Јašući oblak" cijenjenog libanskog umjetnika Rabija Mruea. U okviru pratećeg programa, "Bitef polifonija" je prikazala mnogobrojne predstave i radionice, dok su u okviru "Cirkobalkana 4" svi zainteresovani mogli da se priključe radionicama Laboratorije cirkuske umetnosti i pogledaju predstave savremenog cirkusa.

Izvor: Sputnjik