latinica  ћирилица
30/09/2016 |  17:18 | Autor: RTRS

"Nehat Tači ključni izvršilac etničkog čišćenja Srba"

Nedavno uhapšeni direktor takozvane kosovske policije Nehat Tači bio je ključni izvršilac etničkog čišćenja u Kosovskoj Mitrovici i okolini 1998. i 1999. godine, o čemu postoje izjave preživjelih svjedoka, saopštilo je danas Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.
Uhapšen Nehat Tači (foto:gazetaexpress.com) -
Uhapšen Nehat Tači (foto:gazetaexpress.com)

Ovo udruženje, sa sjedištem u Beogradu, navelo je da je Nehat Tači naređivao otmice Srba 1998. i 1999. godine, kao tadašnji lokalni komandant, a da je "zbog takvih zasluga u terorističkoj OVK, dobio funkciju direktora kosovske policije".

U saopštenju se navodi da, pored živih svjedoka nedjela "dokazanog teroriste" Nehata Tačija, postoje i pisane izjave Srba u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, koji su u međuvremenu umrli.

Udruženje je zato pozvalo Ministarstvo pravde Srbije, predsjednika Višeg suda u Nišu i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da se "ne igraju životima porodica žrtava" i da ne popuste pred pritiscima za oslobađanje Nehata Tačija.

Nemojte da dozvolite i činite ono što su činili i dozvolili vaši prethodnici iz DOS-a, sudije Apelacionih i Viših sudova u Srbiji, da oslobađaju čak i pravosnažno osuđene dokazane albanske zločince na čelu sa braćom Mazreku, navodi se u saopštenju.

Porodice žrtava poručuju da pravda mora stići i ostale komandante terorističke OVK koji su ključni su krivci za kidnapovanja i ubistva preko 2.500 Srba, Roma, Goranaca, muslimana i lojalnih Albanaca.

Nehat Tači /40/, direktor takozvane kosovske policije za region Kosovske Mitrovice, uhapšen je u srijedu, 28. septembra, uveče u akciji MUP-a Srbije na prelazu Končulj, na administrativnoj liniji između Kosova i centralne Srbije i odmah prebačen u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

On se zajedno sa bratom Agimom Tačijem nalazi na potjernici koju je Srbija raspisala u oktobru 2010. godine, a tereti se za krivično djelo terorizma iz člana 312 Krivičnog zakona Srbije.

Prema saznanjima medija, oni su osumnjičeni da su početkom jula 1999. godine, a potom i u noći između 31. decembra 1999. i 1. januara 2000. godine upadali u porodičnu kuću srpske porodice i izvršili teška krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Izvor: SRNA