latinica  ћирилица
01/10/2016 |  18:35 ⇒ 02/10/2016 | 07:33 | Autor: RTRS

Ekipi RTRS nije dozvoljeno snimanje suđenja advokatu Faruku Balijagiću (VIDEO)

Ekipi RTRS nije dozvoljeno snimanje suđenja tuzlanskom advokatu Faruku Balijagiću i njegovom sinu. Sudija u postupku jednostavno je ignorisao odborenje za snimanje koje je izdao Osnovni sud u Sarajevu.
Suđenje Balijagiću - Foto: RTRS
Suđenje BalijagićuFoto: RTRS

Zbog čega se ovo suđenje sklanja od očiju javnosti? Podsjećamo, Balijagić od početka tvrdi da je slučaj protiv njega montiran, nakon što je javno progovorio o zločinima jedinice Ševa i tajne muslimanske policije AID-a koja, prema njegovim riječima i danas djeluje u pravosuđu BiH. 

ijeli slučaj navodnog podstrekavanja na ubistvo od strane Balijagića zasnovan je na svjedočenju kriminalaca koji trenutno služe kazne i koje je tužilaštvo vrbovalo da lažno svjedoče u zamjenu za beneficije, tvrdi Balijagić.

U prilog tome ide i činjenica da je sudija odlučio da ignoriše odobrenje kako bi se suđenje odvijalo daleko od očiju javnosti, tvrdi advokat njegovog sina: "Zakon nalaže javnost sudjenja. Mislim da je prošlo vrijeme tajnih suđenja."

RTRS je već ranije objavljivao snimke razgovora Balijagića i lica koje je za njega navodno trebalo da izvrši ubistvo, a koji pokazuje da to nije slučaj.

Nadležni sudija, međutim nije samo ignorisao odobrenje za snimanje sudđnja. Ignorisana je i odluka Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je Balijagićima nezakonito određen pritvor.

Nijedan federalni medij nije objavio ovu odluku Ustavnog suda. A na Balijagiće se na sve načine vrši pritisak.

Farukov sin nedavno je prebačen u najgori zatvor u BiH, KP Zenica.