latinica  ћирилица
02/10/2016 |  20:23 ⇒ 03/10/2016 | 11:17 | Autor: RTRS

SNSD proglasio ubjedljivu pobjedu, Bosić priznao poraz, Grujičić načelnik Srebrenice (FOTO/VIDEO)

Opštinske izborne komisije saopštile su prve rezultate izbora za načelnike opština.
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-aFoto: RTRS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je SNSD ostvario ubjedljivu i veličanstvenu pobjedu na lokalnim izborima u Republici Srpskoj.

"SNSD je doživio uspjeh veći od onoga kada smo počinjali. U odnosu na prošle izbore pobijedili smo u 11 opština više", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SNSD-a u Banjaluci.

Navodeći da nije bilo nikakvih incidenata na današnjim izborima, Dodik je naglasio da je Republika Srpska pokazala puni demokratski kapacitet, kao i prije sedam dana kada je održan referendum.

Prema podacima SNSD-a od 80.798 prebrojanih glasova u Banjaluci njihov kandidat za gradonačelnika Igor Radojičić dobio je 47.727 glas. Prema tim podacima, kandidat SzP Dragan Čavić dobio je 33.071 glas. Radojičić je večeras proglasio izbornu pobjedu, poručivši građanima Banjaluke da se ne plaše promjena kojih će biti na štetu onih koji ne žele da rade. Radojičić je rekao da je i SNSD u Banjaluci osvojio skupštinsku većinu, te da je njegova pobjeda u odnosu na kandidata Saveza za promjene Dragana Čavića uvjerljiva i da je osvojio oko 15.000 glasova više.

Čavić je priznao poraz i Radojičiću čestitao pobjedu.

Banjaluka: Izborni štab SNSD-a (foto: RTRS)

U Trebinju, izbornu pobjedu za gradonačelnika proglasio je kandidat SNSD-a Luka Petrović koji je rekao da je do sada u ovom gradu prebrojano 19.630 glasova, i da je razlika između njega i kandidata SzP Slavka Vučurevića 2.800 glasova.

Dosadašnji gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, čestitao je Petroviću, izbornu pobjedu.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da su izborni rezultati kandidata SDS-a, ali i Saveza za promjene veoma loši. Najavio je da će uskoro biti izvršena analiza izbornih rezultata i pokrenuta odgovornost za loš izborni rezultat u ovoj stranci, počevši od njega.

Kandidat koalicije "Bijeljina pobjeđuje" za gradonačelnika Zlatko Maksimović je na pres-konferenciji proglasio pobjedu. Kako je rekao prebrojano je 98 odsto glasova, a za njega je glasalo 30.802 birača, dok je za kandidata SzP Miću Mićića glasalo 29.980 birača. 

Prethodno, izbornu pobjedu proglasio je i Mićo Mićić navodeći da je u prednosti u odnosu na svog protivkandidata za 700 glasova.

Kandidat za gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković (DNS) vodi sa 18.180 glasova u odnosu na svog protivnika Dušana Berića iz SDS-a koji ima 11. 268 glasova.

Prema podacima Gradske izborne komisije Doboj, nakon prebrojanih 100 odsto glasova, novi-stari gradonačelnik je Obren Petrović koji je dobio 19.674 glasa, dok je njegov protivkandidat ispred SNSD-a, DNS-a i SP-a, Milorad Živković dobio 15.008 glasova.

Doboj: Gradska izborna komisija (foto: RTRS)

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak rekao je da su u trci za načelnička mjesta na lokalnim izborima u najvećem broju opština i gradova u vođstvu kandidati SNSD-a i koalicije okupljene oko te stranke. Kada je riječ o Kotor Varošu, Crnadak je rekao da je PDP u toj opštini ostvario gotovo sigurnu pobjedu /kandidat za načelnika Zdenko Sakan/, a izvjesno je da će i u Šekovićima dobiti načelničko mjesto.

Prema rezultatima SNSD-a kandidat te stranke i dosadašnji gradonačelnik Zoran Stevanović ubjedljivo vodi ispred svog protivkandidata Dragana Kojića - 80 odsto naspram 20 odsto.

 

Zvornik: Izborni štab SNSD-a (foto: RTRS)

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić dobio je 4.351 glas ili za 2.441 glas više od bošnjačkog kandidata za načelnika Ćamila Durakovića koji je osvojio 1.910 glasova, rekao je preliminarne rezultate izbora za načelnika ove opštine predsjednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković.

On je dodao da je 14 birača glasalo za Desnicu Radivojevića iako je on odustao od kandidature, ali se njegovo ime nalazilo na listićima, a 166 listića bilo je nevažećih od ukupno 6.551 glas birača koji su izašli na izbore na redovnim biračkim mjestima.

Grujičić je zahvalio biračima i najavio bolje dane i preokret za bolju budućnost ove opštine.

Bošnjački kandidat i dosadašnji načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković ističe da oko 3.300 birača glasa putem pošte i u odsustvu za Srebrenicu i da se nada da će to presuditi kao i prije četiri godine, jer je ovo, kako je on ocijenio "tijesan rezultat".

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gradiška Zoran Adžić proglasio je izbornu pobjedu u ovoj lokalnoj zajednici. Adžić je rekao da, prema podacima Izbornog štaba SNSD-a u Gradišci, vodi sa više od 4.000 glasova razlike ispred kandidata Saveza za promjene Zorana Latinovića /SDS/.

Kandidat Saveza za promjene za načelnika opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović/SDS/, prema prvim preliminarinim rezultatima, dobio je najveću podršku birača na ovim izborima - 3.155 glasova i ostaje na ovoj funkciji, rekao je član Opštinske izborne komisije Munib Karić. "Drugi kandidat za načelnika opštine Petko Rankić iz SNS-a dobio je povjerenje 2.464 birača, za Dragu Radovića iz DNS-a glasalo je 1.795 glasova, Salih Dubičić iz SDA dobio je 753 glasa, a Muhamed Suljić iz SDP-a BiH 120 glasova", dodao je Karić.

Novi načelnik opštine Nevesinje je Milenko Avdalović iz SNSD-a, rečeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.
Na osnovu obrađenih 28 biračkih mjesta i 7.212 glasova, Avdalović je dobio povjerenje 3.829 građana, a kandidat SDS-a Momčilo Šiljegović 3.145.

Prema podacima Izbornog štaba SNSD-a u Kozarskoj Dubici, kandidat SNSD-DNS-SP Radenko Reljić /SNSD/ novi je načelnik opštine. Reljić je dobio oko 8.100 glasova, a kandidat Saveza za promjene Branko Barać /SPAS/, prema nezvaničnim podacima, dobio je podršku oko 3.700 birača.

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za načelnika opštine Čelinac Momčilo Zeljković, prema prvim preliminarnim rezultatima, osvojio je 3.415 glasova, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Božidar Savičić. Kandidat DNS-a Radomir Trivić dobio je 3.178 glasova, a kandidat SDS-a Stojko Stanarević 2.761 glasova.

Kandidat Socijalističke partije za načelnika opštine Ribnik Radenko Banjac, prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije, osvojio je najviše glasova birača. Za Banjca je glasalo 1.780 birača, dok je Goran Savić iz Demokratskog narodnog saveza dobio 1.575 glasova.

Kandidat Saveza za promjene za načelnika opštine Šamac Đorđe Milićević /NDP/ rekao je da je njegova pobjeda na izborima dokazala da on nije kandidat samo Saveza za promjene nego svih građana koji žele promjene.

Prema prvim nezvaničnim podacima OIK Ugljevik, novi načelnik je i dosadašnji načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je osvojio 6.093 glasa, a njegov protivkandidat iz DNS-a Diko Cvijetinović dobio je povjerenje 3.784 glasača. Vasilije Perić /SDS/ na izborima je bio kandidat Saveza za promjene.

Kandidat DNS-a Darko Krunić, koga podržava i SNSD, novi je načelnik opštine Ljubinje, potvrdila je predsjednik Opštinske izborne komisije Slavica Turanjanin.  Krunić je pobijedio sa 1.316 glasova, dok je njegov protivkandidat iz SDS-a Vesko Budimčić osvojio 972 glasa.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Šipovo Milanu Kovaču, prema prvim preliminarnim rezultatima, dobio je 3.463 glasa, a kandidat Saveza za promjene Milorad Ćirko /NDP/ 3.018 glasova, potvrđeno je u opštinskoj izbornoj komisiji.

Kandidat SNSD-a Darko Tomaš, prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, novi je načelnik opštine Prnjavor sa osvojenih 12.200 glasova. Predsjednik OIK-a Snježana Krajišnik potvrdila je da je Tomašev glavni protivkandidat Siniša Gatarić iz SDS-a osvojio 7.354 glasa, dok je na trećem mjestu kandidat PDP-a Brano Žunić dobio 498 glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, u trci za načelnika opštine Lopare kandidat Saveza za promjene /SDS/ Rado Savić ima 4.091 glas, a njegov protivkandidat ispred loparskog SNSD-a Savo Cvijetinović 3.268 glasova, podaci su OIK Lopare.

Prema nepotpunim podacima, na lokalnim izborima kandidat SDA za načelnika opštine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović osvojio je 23 glasa više od kandidata SNSD-a Borislava Rakića. Za Hadžiomerovića je glasalo 835 birača, a za Rakića 812.

Prema podacima sa obrađenog 31 glasačkog mjesta, kandidat za načelnika opštine Laktaši Ranko Karapetrović iz SNSD-a osvojio je 7.236 glasova, a Predrag Smiljanić iz SDS-a 2.390 glasova, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Gordana Јandić.

Prema preliminarnim rezultatima, na lokalnim izborima u opštini Han Pijesak za načelnika ove opštine najviše glasova dobio je Vlado Ostojić iz SNSD-a - 1.193 glasa, rekao je predsjednik OIK-a Siniša Obradović.

OIK Novo Goražde saopštila je da je Mila Petković, kandidat SNSD-a za načelnika opštine osvojila 42,77 odsto glasova, Tomislav Čarapić iz SDS-a 29,67 odsto, a Enver Drljević iz SDA 23,36 odsto glasova.

Prema podacima OIK Rogatica, kandidat SNSD-a za načelnika opštine Milorad Јagodić osvojio je 50,64 odsto glasova, a njegov protivkandidat Tomislav Puhalac iz SDS-a 45,36 odsto glasova. 

Prema prvim preliminarnim nepotvrđenim rezultatima, kandidat SNSD-a Dušan Panić pobijedio je na izborima za načelnika opštine Stanari, a za njega je glasalo 3.350 birača od 5.072 koliko ih je izašlo na glasanje.

Ozren Petković iz SDS-a, prema preliminarnim podacima, osvojio je najviše glasova za načelnika opštine na današnjim lokalnim izborima. Petković je osvojio 2.520 glasova, kandidat SNS-a Zdravko Savić, koga su podržavali SNSD i SP osvojio je 1.179 glasova, a kandidat DNS-a Mladen Nikić 184 glasa.

U opštini Oštra Luka pobjedu u trci za izbor načelnika opštine odnio je dosadašnji načelnik opštine Dragan Stanar iz DNS-a, rekla je član Opštinske izborne komisijeOštra Luka Renata Ćurguz. "Prema nepotpunim rezultatima, kandidat DNS-a Dragan Stanar osvojio je 1.040, a kandidat PDP-a Rade Topić 877 glasova", rekla je Ćurguzova.

Kandidat SNSD-a Miroslav Kraljević ima veliku prednost u odnosu na svog protivkandidata i sigurni je pobjednik na izborima za načelnika opštine Vlasenica, izjavio je predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Mladen Popović.

Prema nezvaničnim podacima kandidat SNSD-a, SP-a i DNS-a Divna Aničić je osvojila na lokalnim izborima 5.892 glasa, a kandidat Saveza za promjene Petar Šikman 4.130. Ančićeva je dobila 1.762 glasa više. To su nezvanični rezultati obrađeni sa svih glasačkih mjesta.

Prema podacima SNSD-a njihov kandidat za načelnika Srpca Mladen Dragosavljević vodi u odnosu na svog protivkandidata Ranka Nedića. Dragosavljević je dobio 6.714 glasova, a Nedić 3.412.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Novo Goražde Mila Petković proglasila je pobjedu u ovoj opštini. U Opštinskom odboru SNSD-a u Novom Goraždu rečeno je Srni da je Petkovićeva osvojila 541 glas, dok je kandidat SDS-a Tomislav Čarapić dobio 376 glasova.

Zajednički kandidat SNSD-a, DNS-a i SP-a Momir Ristić, prema nezvaničnim rezultatima, pobjednik je izbora za načelnika opštine Šekovići, rekla je član Opštinske izborne komisije Ljiljana Bašić. Bašićeva je navela da je Ristić osvojio 2.200 glasova, a njegov protivkandidat iz Saveza za promjene Dragan Galić 1.994 glasa.

Od ukupno 7.488 glasova u Istočnom Novom Sarajevu, prema preliminarnim i nezvaničnim podacima Opštinske izborne komisije, kandidat SNSD-a Ljubiša Ćosić osvojio je 4.986 ili 66,58 odsto glasova. Kadnidat SDS-a Slavko Tošović osvojio je 2.091 glas ili 27,92 odsto, a Milorad Bobić /SNS/ osvojio je 67 glasova i 0,89 odsto.

Prema preliminarnim podacima, u opštini Trnovo kandidat SNSD-a Goran Vujičić osvojio je 549 glasa, a kandidat SDS-a Nenad Mešović 494, potvrdio je predsjednik Opštinske izborne komisije Čedo Bukajlović.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, u Istočnom Starom Gradu kandidat SDS-a Bojo Gašanović osvojio je 603 glasa, a kandidat SNSD-a Mladen Maletić 330, saopštio je predsjednik Opštinske izborne komisije Nemanja Nikolić.

U opštini Istočna Ilidža, prema nezvaničnim podacima, vodi kandidat SDS-a Marinko Božović ispred kandidata DNS-a Slobodana Noge.

 I.N. Sarajevo: Izborni štab SNSD-a (foto: RTRS)

OIK Kalinovik saopštio je da je na osnovu obrađenih 95 odsto prebrojanih glasova Mileva Komelnović iz SNSD-a osvojila 62 odsto glasova, a Slobodan Đorem iz SDS-a 32 odsto.

Prema podacima SNSD-a na osnovu obrađenih 92,5 odsto glasova u Modriči je Mladen Krekić iz SNSD-a osvojio 7.052, odnosno 52,19 odsto glasova, a Stevo Јoksimović 6.460, odnosno 41,80 odsto glasova.

Prema podacima SNSD-a kandidat te stranke za načelnika opštine Radisav Mašić osvojio je 45 odsto glasova, a kandidat SRS-a Republike Srpske Zdravko Krsmanović oko 35 odsto.

Prema podacima OIK Trnovo, Goran Vujičić iz SNSD-a osvojio je 52 odsto glasova, a Nenad Mišović iz SDS-a 48 odsto glasova.

U opštini Јezero kandidat SNSD-a, a kojeg je podržao SDS, Snježana Ružičić pobjedila je kandidata Srpske napredne stranke Dušana Šajina. Za nju je glasalo 397, a za Šajina 320 glasača. Tako je Ružićeva osvojila 77 glasova više i biće novi načelnik opštine Јezero.

Prema preliminarnim, nezvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije Istočni Drvar, najviše glasova, 101, osvojila je Milka Ivanković iz Zavičajnih socijaldemokrata - Mile Marčeta. Predsjednik OIK-a Vesna Aćić rekla je da je na drugom mjestu kandidat SP-a Milovan Mihajlović sa 25 glasova.

Prema rezultatima opštinskih komisija, u Istočnom Mostaru za načelnika opštine izabran Božo Sjeran iz SDS-a sa 78 glasova, a u Krupi na Uni za načelnika opštine izabran je Mladen Kljajić iz DNS-a.

U Driniću, za načelnika opštine izabran je kandidat DNS-a Milan Grbić, a u Ljubinju kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Darko Krunić, rezultati su opštinskih komisija.

Kako saznajemo, u Kotor Varošu za načelnika opštine izabran je Zdenko Sakan, kandidat koalicije SzP.

Prema podacima OIK-a Berkovići, Nenad Abramović iz SDS-a osvojio je 678 glasova, a Radovan Milidragović iz SNSD-a 580.

Iz Socijalstičke partije, rečeno je da u trci za načelnika opštine Gacko vodi Milan Radmilović (SDS) sa 3.095 glasova, dok je Maksim Skoko iz SP-a osvojio 2.985 glasova.

Kandidat Koalicije "Složno za Pale" za načelnika opštine Pale Boško Јugović proglasio je pobjedu na lokalnim izborima, rečeno je Srni u Opštinskom štabu SNSD-a Pale. Prema prvim nezvaničnim informacijama, Јugović ima 1.700 glasova više od svog pritvkandidata Miodraga Kovačevića iz Saveza za promjene.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić proglasio je pobjedu na lokalnim izborima, rečeno je Srni u Opštinskom odboru SNSD-a. Prema prvim nezvaničnim informacijama, Ćosić ima 1.800 glasova više od svog pritvkandidata Slavka Tošovića iz SDS-a.

Kandidat za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević iz SNSD-a proglasio je pobjedu u trci za načelnika ove opštine. Mladen Đurević je svog protivkandidata pobijedio sa više od 1.000 glasova razlike.

Prema podacima SNSD-a Bileća, kandidat te stranke Miljan Aleksić proglasio je pobjedu za načelnika opštine.