latinica  ћирилица
04/10/2016 |  13:59 | Autor: RTRS

OIK Srebrenica: Zahtjev za novo brojanje glasova sa četiri birališta

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mjesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i ponovo prebroje listići i uporede rezultati.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Predsjednik OIK-a Srebrenica Nermin Alivuković rekao je novinarima da zbog tih propusta nisu uvršteni podaci sa tih birališta u preliminarne rezultate izbora u toj opštini i da je zbog toga došlo do zabune.

Riječ je o razlici u podacima objavljenih rezultata za načelnika opštine nakon prebrojavanja listića na biralištima nakon zatvaranja biračkih mjesta i podacima od juče, kada je OIK objavio prekontrolisane zapisnike i ustanovio da je došlo do propusta na nekim biračkim mjestima.

Alivuković je istakao da će na ponovno brojanje biti pozvani članovi biračkih odbora i posmatrači koji su na dan izbora i prilikom prebrojavanja glasova i potpisivanja zapisnika bili na tim biračkim mjestima.

Јedno od biračkih mjesta sa koga nisu još objavljeni rezultati bilo je u srebreničkom Kulturnom centru.

Predsjednik biračkog odbora sa tog birališta Јelena Tešić rekla je da su u tom objektu bila dva birališta.

"Na redovnom biračkom mjestu sve je bilo uredno i tu je Mladen Grujičić dobio 296, a Ćamil Duraković 177 glasova. Sačinili smo zapisnik, posmatrači su prisustvovali i sve je prošlo bez problema", rekla je Tešićeva, ističući da čuva kopiju zapisnika.

Ona kaže da joj nije jasno zašto nije prihvaćen zapisnik i rezultat sa tog biračkog mjesta.

Prema njenim riječima, na drugom biračkom mjestu broj 105B000, u istom objektu, glasalo se "lično" i u zapisniku je navedeno da su evidentirani potpisi 30 birača, kojima je uručen isti broj glasačkih listića, a da je prilikom brojanja utvrđeno da fale dva listića što je navedeno u zapisniku.

"Na tom biralištu Duraković je dobio 19, a Grujičić devet glasova. Nije mi jasno zbog čega se spori rezultat sa ova dva biračka mjesta jer nije ništa nepoznato i u zapisnicima je sve pedantno konstatovano, a izborni materijal uredno dostavljen u OIK", istakla je Tešićeva.

Ona je iskazala spremnost da prisustvuje novom brojanju glasova sa tih birališta.

Izvor: SRNA