latinica  ћирилица
04/10/2016 |  19:05 ⇒ 05/10/2016 | 07:26 | Autor: RTRS

Čubrilović: Sjednica o "9. januaru" možda već 11. oktobra

Tim Narodne skupštine RS za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, trebalo bi sutra da razmatra moguća rješenja u Zakonu o praznicima Republike Srpske, u kontekstu primjene ove odluke i rezultata republičkog referenduma. Vlada Republike Srpske juče je utvrdila tekst zakona o 9. januaru, kojim će se urediti obilježavanje nastanka Republike Srpske i čije će odredbe razmatrati sa članovima Tima prije upućivanja u Narodnu skupštinu.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Predsjednik Parlamenta, Nedeljko Čubrilović, u izjavi za Radio Republike Srpske sa službenog puta u Austriji, poručio je da će datum održavanja sjednice Parlamenta u vezi sa ovim pitanjem, zavisiti od togau kojoj će formi prijedlog biti upućen.

„Vjerujem da je bolje rješenje predložiti novi Zakon, ali treba da vidimo koju će formu imati. Ukoliko Vlada uputi prijedlog po hitnoj proceduri moguće je da se razmatra i na sjednici koja je zakazana za 11. oktobar“, poručio je Čubrilović.

Boraveći u dvodnevnoj posjeti Austriji, predsjednik Narodne skupštine, između ostalog, razgovarao je i sa predsjednikom parlamenta regije Tirol Hervingom Van Staom od koga je dobio bezrezervnu podršku za razvoj privrede i turizma u Srpskoj.

„Spremni su da edukuju naše ljude, da obrazuju naše kadrove i da pruže praksu u oblasti turizma pod veoma povoljnim uslovima“, istakao je predsjednik Parlamenta Srpske.

Čubrilović je razgovarao i sa privrednicima iz Tirola koju su izrazili spremnost da budu prisutniji na prostoru Srpske.

„Iskoristiću priliku da sa našim privrednicima, prije svega posredstvom Privredne komore Republike Srpske, omogućim kontakt sa austrijskim privrednicima, jer mogućnosti postoje, ali realizacija zavisi od stepena zainteresovanosti“, naglasio je Čubrilović za Radio Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine sastao se i sa članovima srpske zajednice u Austriji, a svoju dvodnevnu posjetu završava sutra u Salcburgu.