latinica  ћирилица
05/10/2016 |  11:14 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH proširilo spisak "osumnjičenih": Članovi Komisije za referendum pozvani na saslušanje

Tužilaštvo BiH uputilo je danas članovima Komisije za referendum poziv na saslušanje i to u svojstvu osumnjičenih.
Poziv za ispitivanje osumnjičenog - Foto: RTRS
Poziv za ispitivanje osumnjičenogFoto: RTRS

Poziv iz ove pravosudne institucije BiH danas je dobio advokat Milan Petković koji je bio član Komisije za sprovođenje referenduma. Petković je za RTRS rekao da će se, kao legalista, odazvati pozivu u kojem je uočio niz nelogičnosti.

U Komisiji, Srni je rečeno da je, osim Petkovića, još jedan njihov član dobio poziv Tužilaštva na saslušanje u svojstvu osumnjičenog, ali nisu željeli da otkriju o kojem članu je riječ.

"Poziv je protkolisan 10. marta 2016. godine, kada Komisija za provođenje referenduma nije ni bila konstituisana. Druga nelogičnost je što me pozivaju u svojstvu osumnjičenog, a u nazivu predmeta nije navedeno 'Milorad Dodik i drugi'," istakao je Petković.

"Pretpostavljam da je razlog greška u Tužilaštvu. Pretpostavljam da su žurili u ovom predmetu, pa nisu vodili računa i o tim nekim osnovnim stvarima, kao što je datiranje jednog ovako ozbiljnog dopisa", naveo je Petković.

U vezi s pozivom, Petković je ocijenio da tu apsolutno ne može postojati nikakvo krivično djelo, a pogotovo djelo neizvršenje sudske odluke, iako Tužilaštvo ima pravo da kontroliše zakonitost i štiti zakone i ustav.

"Nadam se da će nakon provedene istrage donijeti pravilnu odluku, odnosno da ovđe sigurno ne postoje elementi krivičnog djela", poručio je Petković.

Podsjećamo, u pozivu se navodi da se Petković, na saslušanje 10. oktobra, poziva radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog "krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava".

Izvor: RTRS/Srna