latinica  ћирилица
10/10/2016 |  12:43 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Čubrilović: Tužilaštvo BiH da procesuira odgovorne za zločine u Krajini

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da Tužilaštvo BiH konačno procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Povodom obilježavanja 21 godine od stradanja Srba u tim opštinama, Čubrilović je istakao da su u septembru i oktobru 1995. godine tamo ubijena 1.634 vojnika i civila.

"A 120.000 Srba je protjerano iz svojih domova u Drvaru, Glamoču, Ključu, Sanskom Mostu, Grahovu i drugim gradovima Krajine", naveo je danas Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je rekao da, uprkos tome što su poznati nalogodavci i izvršioci ovih ratnih zločina, Tužilaštvo BiH 21 godinu nije podiglo nijednu optužnicu za zločine nad Srbima u tim gradovima.

"Samo ovaj primjer dovoljno govori zbog čega srpski narod nema povjerenja u pravosudne institucije BiH i dokazuje da je njihova pravda selektivna i politički jasno instruisana da optužnicama i suđenjima pokušaju kreirati istoriju u kojoj nema srpskih žrtava", smatra predsjednik Narodne skupštine.

On je napomenuo da je nevjerovatno da je, i nakon ekshumacije grobnica u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 357 tijela, Tužilaštvo BiH ostalo nijemo za okončanje istrage koju navodno vodi godinama.

Čubrilović je na današnji dan, kada je regularna Hrvatska vojska ušla u Mrkonjić Grad, a mnogi nevini Srbi umrli u strašnim mukama, još jednom pozvao Tužilaštvo BiH da postupa profesionalno "jer će samo tako moći da opravda svoje postojanje i trošenje enormnih budžetskih sredstava".

On je dodao da Tužilaštvo treba da pokaže da nije politički instruisana pravosudna institucija koja isključivo adresira krivicu i za zločine i za rat na samo jedan narod u BiH.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM. Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković o čemu postoji video-zapis na kome se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: Srna